Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin Kahire'deki ikili görüşmesinin ardından heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirildi. Rus ve Mısır heyetleri arasında yapılan görüşmeler de basına kapalı olarak gerçekleşti.
Kahire'deki görüşmelerden beklendiği gibi, 'Rusya ve Mısır'ın nükleer enerji alanında işbirliğini genişletmesi' kararı çıktı.
Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'un Başkanı Sergey Kiriyenko ve Mısır Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Muhammed Şaker tarafından imzalanan anlaşmaya göre Rusya, Mısır'da inşa edilecek ilk nükleer enerji santrali projesi konusunda Mısır yönetimiyle işbirliği yapacak. Anlaşma aynı zamanda Rosatom'un, Mısır'da inşa edilecek ilk nükleer santralle ilgili ihaleye katılmasına olanak veriyor.
Rus devlet şirketi Rosatom'un, Mısır'da inşa edilecek ilk nükleer enerji santrali projesine dahil olmasına olanak veren bir anlaşma imzalanması, Putin ve Sisi'nin Kahire'deki ortak basın toplantısında da gündeme geldi.
Rusya lideri Putin, son yıllarda yaşanan zorluklara rağmen Moskova-Kahire ilişkilerin Mısır'daki siyasal gelişmelerden olumsuz olarak etkilenmediğini söyleyip görüşmelerde nükleer enerji işbirliğine önemli bir yer ayırdıklarını vurguladı.
PUTİN: MISIR'DA YENİ BİR ATOM ENERJİSİ SEKTÖRÜ OLUŞTURMAYI İSTİYORUZ
Putin, "Eğer somut bir işbirliği kararı alırsak, Mısır'da yalnızca nükleer enerji santrali inşa etmeyi düşünmüyoruz, ülkede her şeyiyle birlikte yeni bir atom enerjisi sektörü oluşturmayı istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'NÜKLEER ENERJİDE RUSYA'NIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ'
Moskova ile Kahire'nin ekonomi ve enerji alanlarında önemli işbirliği anlaşmaları imzalaması konusunu, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de, görüşmelerden önce Rus basınına verdiği demeçte dile getirmişti.
Ria Novosti haber ajansına bir röportaj veren Sisi, Mısır'da inşa edilecek ilk nükleer enerji santrali olan Dabaa'nın inşaatına Rusya'nın da destek vermesini umduklarını söylemişti.
Sisi, "Nükleer enerji santrali projemizde bizimle çalışabilecek büyük enerji şirketlerini bilgilendirdik. Bilgilendirdiklerimiz arasında Rus, Çinli, Fransız ve Amerikan şirketleri de var. Rus dostlarımızın bize bu konuda, 1950'li ve 1960'lı yıllarda olduğu gibi yardım edeceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.
SİSİ: KUTUPLAŞMA İSTEMİYORUZ
Sisi ayrıca, 'Mısır'ın diğer devletlerle olan ilişkilerinde kutuplaşma yaşamak istemediğini' de vurguladı.
Kahire'nin dış politika çizgisine değinen Sisi, "Ilımlılık ve uzlaşı arayışına dayanan bir dış politika izliyoruz. Diğer devletlerle aramızda kutuplaşma yaşanmasını istemiyoruz, aksine tüm ülkelerle dayanıklı ilişkiler kurmak istiyoruz. Biz devletlerin çıkarlarına saygı duyuyoruz, karşımızdakilerden de aynısını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.