IŞİD kontrolündeki bölgenin teröristlerden arındırılması konusunda askeri seçenekleri tartışmak üzere İran’a delegasyon gönderme hususunda Irak Merkezi Hükümeti ile mutabık olma kararı alındı.
Tahran, İran ve Avrasya Araştırmaları Merkezi Yayın Kurulu Üyesi İranlı siyaset bilimci Rıza Hocat Şemami, Radyo Sputnik'e verdiği röportajda, Irak’ın IŞİD’e karşı askeri yardım talebi konusunda İran hükümetinin atabileceği adımları değerlendirerek şunları söyledi:
"Bu doğrudan Selahaddin Eyalet Hükümeti tarafından yapılan ilk teklif. Daha önce bu gibi teklifler daha yüksek resmi makamlarca kararlaştırıldı. Şuna dikkat çekmek istiyorum: Irak, İran’ın bölgedeki stratejik güvenlik programının bir parçası. Coğrafi yakınlığımız, jeopolitik çıkarlarımız ve iki ülkede de var olan Şii nüfusun dini birliği gibi konular, Irak’ın IŞİD terörüne karşı mücadelesinde doğrudan yardım istemesi için temel nedenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Şunu kesin olarak söylemek mümkün ki; bu rica İran tarafından takdirle karşılanacak. İran, bölgede güvenliği sağlayabilmek için Irak’a yardım etmeye devam edecek."
Hatırlanacağı üzere İran, Bağdat’ta ve Erbil’de IŞİD militanlarının baskısını kırma noktasında bölgede Irak’a desteğini gösteren ilk ülkeydi.
Gözlemcilerin görüşlerine göre İran, Kobani’nin IŞİD militanlarından geri alınmasından sonra da bu konuda tavsiyelerde bulunmaya ve Ortadoğulu müttefikleri Irak ve Suriye’ye askeri yardımda bulunmaya devam ediyor.
"KRİTİK BİR DURUMDAYIZ"
Gelgelelim, İranlı uzman Reza Hocat Şemami’nin sözlerine göre İran, IŞİD’e karşı yürütülen savaşta uluslararası koalisyona katılmayı planlamıyor:
"İran, koalisyon olarak adlandırılan oluşuma kuşkuyla bakıyor. İlk olarak, organizasyonun amaçlarından şüphe duyuyor. Koalisyonun gerçekten IŞİD’i yok etmek amacıyla kurulup kurulmadığı İran için büyük bir soru işareti. Birliğin birçok katılımcısı başlangıçta Ortadoğu’daki grupların faaliyetlerini destekledi. Bu durum bölgede IŞİD’in ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Bu politika İran’ın aleyhineydi. Ülkemizin bu konudaki tutumunu değiştirme ihtimali düşük. Gerçekten kritik bir durumdayız. IŞİD eylemlerinin bölgede iyice yayılması ve daha felaket sonuçlara yol açması durumunda İran’ın uluslararası koalisyon ile ortak hareket etmesinde bir sakınca görmüyorum. Ancak mevcut durumda güç dengeleri tamamen farklı. Ayrıca koalisyon içinde yer alan birçok ülke, İran’ın koalisyon içinde yer almasına sert bir şekilde karşı çıkıyor."