Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bir zamanlar zayıf ve neredeyse yok olmak üzere olan Kürt partileri KDP ve KYB’nin yıllar sonra güçlenen ve bu stratejik öneme sahip coğrafyada gerçek bir siyasi oyuncuya dönüşen bir bölgeyi oluşturdukları Kuzey Irak senaryosunun tekrarlanmasından çekindiği ortada. Türkiye Cumhurbaşkanı, Suriye’nin kuzeyinde, Kürt güçlerin iktidarı ele geçirmesi durumunda, ciddi sorunların oluşacağını ifade etti.
"PYD-PKK İLİŞKİSİ FAKTÖRÜ"
Ortadoğu ve Kürt sorunu uzmanı Vadim Makarenko, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:
“Bu açıklamanın, Kobani kurtarıldıktan sonra yapılması, PYD’nin diğer Kürt partileri ve Irak Kürt Bölgesi ile işbirliğinde, IŞİD saldırısını tamamen püskürttüğünün göstergesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtemelen, Kürt güçlerinin Kobani kantonunu geri aldıktan sonra Suriye’nin kuzeydoğusunu tekrar tam kontrolü altına alabileceğini anlayan Türk uzmanlarının değerlendirmelerine dayanıyor. Üstelik bölgede hükümet güçleri çok küçük ve Şam, en azından geçici bir süre için, bu bölgeyi Kürtlere emanet etmeye hazır. Elbette Türk yönetimini endişelendiren, şu anda sıcak ve oldukça kazançlı ilişkilere sahip oldukları Kuzey Irak örneği değil, Suriye’nin kuzeydoğusuna egemen olan Salih Müslim'in partisinin PKK ile yakın ilişkisidir. Çünkü PKK sorunu henüz çözümün çok uzağında.”
"KÜRT STATÜSÜ DEĞİL, PKK ENDİŞESİ"
Kürt Halkı ile Dayanışma ve İşbirliği Derneği Başkanı Yuriy Nabiyev ise radyomuza demecinde, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın endişelerini şu sözlerle yorumladı:
“Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki ekonomik ve siyasi işbirliği göz önüne alınırsa, ki Erdoğan bu işbirliğinin önemini kabul ediyor, onu endişelendiren, Kürtlerin Suriye’de belli bir statü kazanması değil, bu bölgeyi kimin yöneteceğidir. Tam da bu noktada, bölgenin öncü gücü olan PKK yandaşları ortaya çıkıyor. Bence, Erdoğan’ı endişelendiren, Kürt statüsü değil, PKK yandaşlarının etkisi.”
Kobani’de zafer elde edildi ama Suriye’de tüm Kürt bölgelerinin kurtuluşu için daha zaman var. Bu sürede, Suriye’nin kuzeyindeki siyasi durum çok kez değişecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleri, Suriye’nin bu bölgesinde iktidara PKK bağlantılı güçlerin gelme olasılığından duyduğu endişeyi yansıtıyor. Bu, Türkiye’nin Erbil ile çok yönlü ilişkileri geliştirirken, Suriye’deki Kürtlere yardım yapılmasından uzak durmanın temel nedeni. Açıklamasının, KDP ideolojisine ve uygulamasına yakın siyasi güçlere dolaylı destek olduğunu söyleyebiliriz, özellikle de bu açıklamayı, Erbil ziyareti arifesinde yaptığı dikkate alınırsa…