Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Raul Hacimba tarafından Soçi'de imzalanan anlaşma, Putin'in onaylamasının ardından yürürlüğe girecek.
ANLAŞMANIN İÇERİĞİ
Anlaşmayı imzalayan taraflardan birine karşı herhangi bir devlet ya da grup tarafından saldırı olursa, diğer taraf bu saldırıyı kendine yapılmış kabul edecek, askeri güç dahil gereken tüm yardımı sağlayacak.
Rusya ve Abhazya orduları en geç bir yıl içinde "ortak savunma birliği" oluşturacak. Abhazya ordusu en geç üç yıl içinde tüm masrafları Rusya tarafından karşılanarak modernize edilecek. Abhazya-Gürcistan sınırının korunması için Rusya iki yıl içinde teknik ekipman desteği verecek ve sınırı Rusya ile Abhazya birlikleri koruyacak.
Rusya, anlaşma uyarınca Abhazya'da maaşların yükseltilmesi için mali yardımda bulunacak, ayrıca Abhazların Rus vatandaşlığına geçme prosedürü kolaylaştırılacak. Moskova yönetimiyle Abhazya Özerk Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın süresi 10 yıl olacak ve bu süre beşer yıllık dönemler halinde uzatılabilecek.
GÜRCİSTAN VE NATO TEPKİLİ
Gürcistan yönetimi, anlaşmanın uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu savunarak, kınama açıklaması yapmıştı. NATO da anlaşmayı tanımadığını açıklamıştı.
Abhazya lideri Hacimba, daha önce yaptığı bir açıklamada, Gürcistan yönetiminin Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalaması nedeniyle Abhazya'nın bağımsızlığını garanti altına almak için Rusya ile bütünleşmeye hız vereceklerini söylemişti.
ABHAZYA'NIN BAĞIMSIZLIK SÜRECİ
Gürcistan'da, 1992-1993 yıllarında Tiflis yönetimi ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasındaki iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti.
Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de beş gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.