Duma'da bugün yapılan oturumda, Rusya ile Abhazya arasında 24 Kasım'da imzalanan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması" görüşüldü ve oylama yapıldı. Anlaşma, 441 oyla kabul edildi. Oylamada bir "hayır", bir de "çekimser" oy kullanıldı.
Mecliste kabul edilen anlaşma daha sonra parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde görüşülecek. Federasyon Konseyi'nden çıkacak anlaşma, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzalamasının ardından resmi olarak yürürlüğe girecek.
Anlaşma, 24 Kasım 2014'te Rusya Devlet Başkanı Putin ile Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Raul Hacimba tarafından Soçi'de imzalanmıştı.
ANLAŞMA GENİŞ ALANLARI KAPSIYOR
Rusya, bu anlaşmayla Abhazya'nın uluslararası ilişkilerini güçlendirecek, uluslararası kuruluşlara üye olabilmesi için faaliyetlerde bulunacak ve özerk cumhuriyeti resmen tanıyan ülke sayısını artırmaya çalışacak.
Anlaşmayı imzalayan taraflardan birine karşı herhangi bir devlet ya da grup tarafından saldırı olursa diğer taraf bu saldırıyı kendine yapılmış kabul edip, askeri güç dahil gereken tüm yardımı sağlayacak.
'ORTAK SAVUNMA BİRLİĞİ' OLUŞTURULACAK
Rusya ve Abhazya orduları en geç bir yıl içinde "ortak savunma birliği" oluşturacak. Ayrıca, Abhazya ordusu en geç üç yıl içinde tüm masrafları Rusya tarafından karşılanarak modernize edilecek. Abhazya-Gürcistan sınırının korunması için Rusya iki yıl içinde teknik ekipman desteği verecek ve sınırı Rusya ve Abhazya birlikleri koruyacak.
Rusya, anlaşma uyarınca Abhazya'da maaşların yükseltilmesi için mali yardımda bulunacak, ayrıca Abhazların Rus vatandaşlığına geçme prosedürü kolaylaştırılacak. Moskova yönetimi ile ayrılıkçı Abhazya Özerk Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın süresi 10 yıl olacak ve bu süre beşer yıllık dönemler halinde uzatılabilecek.
Gürcistan yönetimi, anlaşmanın uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, bu davranışı kınadıklarını belirtmişti. NATO da anlaşmayı tanımadığını açıklamıştı.