Tek başına hükümet kurmak için yeterli oy oranına ulaşamayan Çipras, koalisyon görüşmelerine hemen başladı. SYRIZA lideri, AB ve IMF'ye karşı olan popülist sağcı ANEL'in lideri Kammenos ile bir araya gelerek koalisyon konusunda uzlaşıya vardı.
Zafer konuşmasında, "Yunanistan sayfa çeviriyor" diyen Çipras, önceliğinin ülkenin kaybettiği onurunu geri alması olduğunu söyledi. Peki, çevrilen bu sayfanın içinde AB, IMF ve ağır borç yükü var mı? Radikal Sol İttifak'ın Yunanistan'da elde ettiği başarı, Avrupa solunu ya da radikal partileri ne derece etkiler? Ana muhalefetken "Atina Rusya'ya karşı yaptırım politikasından kesinlikle vazgeçmeli" görüşünü dile getiren Çipras, şimdi Başbakan olarak bunun içini doldurabilir mi?
"SYRIZA, AB'Yİ BİR ANDA REDDEDEMEZ"
SYRIZA'nın iktidara gelişinde iki büyük tartışma noktası olduğunu belirten Çubukçu, süreci şöyle özetledi: "En büyük tartışma, SYRIZA'nın bu büyük başarısında ekonomik krizin çok büyük rol oynadığı söyleniyor. Buradaki bir diğer tartışma noktası da şu: SYRIZA daha sonuçlar netleşmeden Avrupa'da borçlar nasıl ödenecek, Yunanistan'ın kime ne kadar borcu var tartışmaları başladı. SYRIZA'nın önünde çetin bir yol var. Karşısında zor durumda kalmasını isteyebilecek bir yapıdan söz edebiliriz. Çünkü SYRIZA'nın iyi ya da kötü şekilde başarısı Avrupa'daki diğer hareketlere de örnek teşkil edecek ve Avrupa bunu pek istemeyecek gibi görünebilir. SYRIZA'nın elinin tersiyle Avrupa Birliği ve bu anlaşmaları bir anda iteceğini düşünmüyorum. Tabi çok ciddi müzakerelere oturacaklar. Hatta bir kısmı rotayı yeniden yapılandırmak isteyeceklerdir."