Araştırmaya göre, kanda teobromin düzeyi daha yüksek olan kişilerde hücresel yaşlanma hızının daha düşük olduğu gözlemlendi. Teobromin, en yoğun olarak kakaoda bulunurken, kahve ve çayda daha düşük miktarlarda yer alıyor.
Bilim insanları, yaşlanmayı DNA üzerindeki moleküler işaretlere bakarak tahmin eden ve 'epigenetik saatler' olarak adlandırılan modelleri kullandı. Bu saatler, takvim yaşından ziyade biyolojik yaşlanma hızını ölçmeyi amaçlıyor.
İki ayrı gruptan veri
Aging dergisinde yayınlanan alışmada iki farklı grubun verileri kullanıldı:
İngiltere’de yürütülen TwinsUK çalışmasından 509 kadın
Almanya’daki KORA araştırmasından 1.160 kadın ve erkek
Her iki grubun yaş ortalaması 60 olarak belirlendi. Katılımcıların kanındaki teobromin seviyeleri ölçüldü ve DNA’ları yaşlanma göstergeleri açısından analiz edildi.
Sonuçlara göre, kanda teobromin seviyesi yüksek olan kişilerde, kullanılan iki epigenetik saat modeline göre yaşlanma hızının daha düşük olduğu görüldü. Aynı etki, bitter çikolatada bulunan kafein dahil diğer bileşiklerde gözlemlenmedi.
'DNA’nın dilbilgisi' nasıl değişiyor?
Araştırmanın başyazarı, King’s College London’dan epigenomik profesörü Jordana Bell, epigenetik süreci şöyle açıklıyor:
Burada baktığımız şey, DNA’nın üzerine eklenen kimyasal ‘etiketler’. Bunlar DNA dizisini değiştirmez, ancak genlerin nasıl çalışacağını etkiler.
Tufts Üniversitesi’nden beslenme ve sağlıklı yaşlanma uzmanı Jose M. Ordovas ise bu durumu DNA’nın 'dilbilgisi' olarak tanımlıyor. Bu işaretler, genlerin ne zaman aktif ya da pasif olacağını belirliyor.
Araştırma, özellikle DNA metilasyonu adı verilen mekanizmaya odaklanıyor. Bu süreç, yaşlanmayla birlikte değiştiği için epigenetik saatlerin temelini oluşturuyor.
Bitter çikolata gerçekten genç tutar mı?
Araştırmacılara göre teobromin, genlerin çalışma biçimini etkileyerek yaşlanma ve genel sağlık üzerinde rol oynuyor olabilir. Bunun yanı sıra, bitter çikolatada bulunan ve çalışmada ölçülmeyen polifenoller gibi iltihaplanmayı azaltan bileşiklerin de sinerjik bir etki yaratması mümkün.
Polifenoller; beyin fonksiyonlarının iyileşmesi, bağırsak mikrobiyotasının çeşitlenmesi ve kanser, kalp hastalıkları ile diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendiriliyor.
Uzmanlardan bitter çikolata önerileri
Cleveland Clinic’ten diyetisyen Alexis Supan, bitter çikolata seçerken şu noktalara dikkat edilmesini öneriyor:
En az yüzde 70 kakao içeren ürünler tercih edilmeli
İçindekiler listesinde kakao ilk sırada yer almalı
Alkalize edilmiş çikolatalardan kaçınılmalı
Günlük ilave şeker tüketimi dengelenmeli
Özellikle hamileler ve çocuklar için ağır metal (kadmiyum, kurşun) riskine dikkat edilmeli
Supan, "Bu bulgular, bir parça bitter çikolata yediğiniz için kendinizi suçlu hissetmemeniz adına güzel bir neden" diyor.
Tek başına mucize değil
Uzmanlar son olarak uyarıyor: Teobromin ve DNA metilasyonu yaşlanma sürecinin yalnızca küçük bir parçası. Asıl belirleyici olan faktörler: Genel beslenme düzeni, fiziksel aktivite, uyku ve stres düzeyi.