Aşırı işlenmiş gıdalar, uzun süredir kilo alımı, kalp hastalıkları ve diyabet gibi olumsuz sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Bilim insanları, yeni çalışmalarında bu gıdaların doğru içeriklerle hazırlandığında kilo kaybına neden olabileceğini ortaya koydu.
İngiltere’de University College London'dan Samuel Dicken ve ekibinin yürüttüğü Nature Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, fazla kilolu veya obez 55 kişi iki farklı diyet grubuna ayrıldı. Bu gruplardan biri, 'ultra işlenmiş', diğeri 'minimum işlenmiş' gıdalardan ( ev yemekleri, taze sebze vs.) oluşan diyetle beslendi.
Katılımcıların istedikleri kadar yeme özgürlüğüne sahip olduğu diyette, İngiltere'nin resmi 'Eatwell Guide' beslenme rehberine uygun şekilde hazırlanmış 4 bin kalorilik hazır menüler sağlandı.
Sonuçlar şaşırttı
Her iki grupta 8 hafta süren diyet boyunca kilo kaybetti. Aşırı işlenmiş gıda grubunda ortalama yüzde 1 oranında, minimum işlenmiş gıda grubunda ise yüzde 2 oranında kilo kaybı görüldü. Ayrıca, ikinci grup daha fazla yağ kaybı yaşarken, tatlı isteği gibi yeme krizlerinde daha büyük azalma yaşadı.
Araştırma, ultra işlenmiş gıdalarda besin içeriği dikkatli şekilde ayarlandığı sürece kilo kaybının mümkün olduğunu ortaya koydu. Bu durum, 'işlenmemiş gıdalara dayalı diyetin sağlık üzerindeki olumlu etkileri daha güçlü' olarak değerlendirildi.
Kötü kolesterolde düşüş
Çalışmada, ultra işlenmiş diyeti uygulayanlarda 'kötü kolesterol' olarak bilinen LDL seviyelerinde düşüş sağlandı. Bu durumun nedeni henüz belirlenmedi.
'Zayıflatması' sağlıklı olduğu anlamına gelmeyebilir
Ancak çıkan araştırmalara karşı itidalli bir yaklaşım da şart. Zira, beslenmede tek kriter zayıflamak değil ayrıca sağlıklı olmaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün sitesinde, beslenmenin besin çeşitliliğine dayalı olarak düzenlenmesinin gereğine işaret ediliyor. Bu bildiriye göre; tabakta saatin işleyiş yönünde sırasıyla; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.) grubu, et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiler (mercimek, kurufasulye, nohut vd.) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vd.) grubu, taze sebzeler grubu, taze meyveler grubu, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vd.) grubu görülmeli.
Besin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı seçim yapılabilmesi için besinlerin renk çeşitliliğine, yapısal özelliklerine, bireyin sağlık ve hastalık durumuna, yaşına ve cinsiyetine, fiziksel aktivite ve fizyolojik (gebe ve emziklilik) durumunun özelliklerine dayalı, besinlerin posa, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içerikleri dikkate alınarak seçimler yapılmalı. Hedef her öğünde tabakta yer alan her besin grubundan bir besinin seçilerek tüketilmeli. Tabağın yanında yer aldığı üzere günlük beslenmede önerilen su tüketiminin sağlanması, günlük beslenmede zeytinyağının yer alması, aktif yaşamın desteklenmesi sağlıklı yaşam biçiminin tamamlayıcısı olarak önem taşımalı.