https://anlatilaninotesi.com.tr/20250805/asiri-islenmis-gidalarla-da-kilo-verilebilir-mi-yeni-arastirma-cevapladi-1098369298.html
Aşırı işlenmiş gıdalarla da kilo verilebilir mi? Yeni araştırma cevapladı
Aşırı işlenmiş gıdalarla da kilo verilebilir mi? Yeni araştırma cevapladı
Sputnik Türkiye
Yeni araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdalarla da kilo verilebileceğini ortaya koydu. Ancak uzmanlar ve Sağlık Bakanlığı, sağlıklı beslenme için işlenmemiş ve dengeli gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
2025-08-05T12:57+0300
2025-08-05T12:57+0300
2025-08-05T13:29+0300
sağlik
nature medicine
sağlıklı beslenme
aşırı işlenmiş gıdalar (upf)
kolesterol
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e9/08/05/1098368635_0:91:709:490_1920x0_80_0_0_2794eeedccd845ce6fd9823a2e1dfb68.jpg
Aşırı işlenmiş gıdalar, uzun süredir kilo alımı, kalp hastalıkları ve diyabet gibi olumsuz sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Bilim insanları, yeni çalışmalarında bu gıdaların doğru içeriklerle hazırlandığında kilo kaybına neden olabileceğini ortaya koydu.İngiltere’de University College London'dan Samuel Dicken ve ekibinin yürüttüğü Nature Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, fazla kilolu veya obez 55 kişi iki farklı diyet grubuna ayrıldı. Bu gruplardan biri, 'ultra işlenmiş', diğeri 'minimum işlenmiş' gıdalardan ( ev yemekleri, taze sebze vs.) oluşan diyetle beslendi. Katılımcıların istedikleri kadar yeme özgürlüğüne sahip olduğu diyette, İngiltere'nin resmi 'Eatwell Guide' beslenme rehberine uygun şekilde hazırlanmış 4 bin kalorilik hazır menüler sağlandı. Sonuçlar şaşırttıHer iki grupta 8 hafta süren diyet boyunca kilo kaybetti. Aşırı işlenmiş gıda grubunda ortalama yüzde 1 oranında, minimum işlenmiş gıda grubunda ise yüzde 2 oranında kilo kaybı görüldü. Ayrıca, ikinci grup daha fazla yağ kaybı yaşarken, tatlı isteği gibi yeme krizlerinde daha büyük azalma yaşadı.Araştırma, ultra işlenmiş gıdalarda besin içeriği dikkatli şekilde ayarlandığı sürece kilo kaybının mümkün olduğunu ortaya koydu. Bu durum, 'işlenmemiş gıdalara dayalı diyetin sağlık üzerindeki olumlu etkileri daha güçlü' olarak değerlendirildi.Kötü kolesterolde düşüş Çalışmada, ultra işlenmiş diyeti uygulayanlarda 'kötü kolesterol' olarak bilinen LDL seviyelerinde düşüş sağlandı. Bu durumun nedeni henüz belirlenmedi.'Zayıflatması' sağlıklı olduğu anlamına gelmeyebilir Ancak çıkan araştırmalara karşı itidalli bir yaklaşım da şart. Zira, beslenmede tek kriter zayıflamak değil ayrıca sağlıklı olmaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün sitesinde, beslenmenin besin çeşitliliğine dayalı olarak düzenlenmesinin gereğine işaret ediliyor. Bu bildiriye göre; tabakta saatin işleyiş yönünde sırasıyla; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.) grubu, et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiler (mercimek, kurufasulye, nohut vd.) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vd.) grubu, taze sebzeler grubu, taze meyveler grubu, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vd.) grubu görülmeli. Besin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı seçim yapılabilmesi için besinlerin renk çeşitliliğine, yapısal özelliklerine, bireyin sağlık ve hastalık durumuna, yaşına ve cinsiyetine, fiziksel aktivite ve fizyolojik (gebe ve emziklilik) durumunun özelliklerine dayalı, besinlerin posa, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içerikleri dikkate alınarak seçimler yapılmalı. Hedef her öğünde tabakta yer alan her besin grubundan bir besinin seçilerek tüketilmeli. Tabağın yanında yer aldığı üzere günlük beslenmede önerilen su tüketiminin sağlanması, günlük beslenmede zeytinyağının yer alması, aktif yaşamın desteklenmesi sağlıklı yaşam biçiminin tamamlayıcısı olarak önem taşımalı.
https://anlatilaninotesi.com.tr/20250802/asiri-hava-olaylari-sonrasi-beklenmedik-saglik-riski-kalp-hastaliklarinda-artis-gozlemlendi-1098320543.html
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e9/08/05/1098368635_0:80:709:612_1920x0_80_0_0_992f05ea0e3229b4595899426d67f6ba.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
işlenmiş gıda, sağlık, hastalık, kötü kolestrol, ldl, aşırı işlenmiş gıdalar, kilo verme, sağlıklı beslenme, sağlık bakanlığı beslenme rehberi, ultra işlenmiş gıdalar, işlenmiş gıda diyeti, nature medicine çalışması, eatwell guide, obezite, sağlıklı diyet, besin çeşitliliği, beslenme araştırması
işlenmiş gıda, sağlık, hastalık, kötü kolestrol, ldl, aşırı işlenmiş gıdalar, kilo verme, sağlıklı beslenme, sağlık bakanlığı beslenme rehberi, ultra işlenmiş gıdalar, işlenmiş gıda diyeti, nature medicine çalışması, eatwell guide, obezite, sağlıklı diyet, besin çeşitliliği, beslenme araştırması
Aşırı işlenmiş gıdalarla da kilo verilebilir mi? Yeni araştırma cevapladı
12:57 05.08.2025 (güncellendi: 13:29 05.08.2025) Bilim insanları, aşırı işlenmiş gıdaların yer aldığı bir diyetle de kilo verilebileceğini ortaya koydu. Ancak yine de bu araştırma, söz konusu yiyeceklerin sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Bunun için Sağlık Bakanlığı'nın beslenme konusundaki temel yönlendirmeleri ve kişiye özel doktor tavsiyeleri dikkate alınmalı.
Aşırı işlenmiş gıdalar, uzun süredir kilo alımı, kalp hastalıkları ve diyabet gibi olumsuz sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Bilim insanları, yeni çalışmalarında bu gıdaların doğru içeriklerle hazırlandığında kilo kaybına neden olabileceğini ortaya koydu.
Aşırı işlenmiş gıdalar neler?
Aşırı işlenmiş gıdalar endüstriyel işlemlerle üretilmiş, genellikle çok sayıda katkı maddesi (tatlandırıcılar, koruyucular, renklendiriciler, emülgatörler vb.) içeren ve doğal haliyle tanınamayacak kadar değiştirilmiş gıdalardır.
Bu gıdalar genellikle pratik, uzun raf ömürlü olacak şekilde tasarlanır. Örneğin, gazlı içecekler, tatlı ya da tuzlu paketlenmiş atıştırmalıklar, çikolata, kahvaltılık gevrekler, hazır erişteler, fast food ürünleri, işlenmiş et ürünleri gibi.
İngiltere’de University College London'dan Samuel Dicken ve ekibinin yürüttüğü Nature Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, fazla kilolu veya obez 55 kişi iki farklı diyet grubuna ayrıldı. Bu gruplardan biri, 'ultra işlenmiş', diğeri 'minimum işlenmiş' gıdalardan ( ev yemekleri, taze sebze vs.) oluşan diyetle beslendi.
Katılımcıların istedikleri kadar yeme özgürlüğüne sahip olduğu diyette, İngiltere'nin resmi 'Eatwell Guide' beslenme rehberine uygun şekilde hazırlanmış 4 bin kalorilik hazır menüler sağlandı.
Her iki grupta 8 hafta süren diyet boyunca kilo kaybetti. Aşırı işlenmiş gıda grubunda ortalama yüzde 1 oranında, minimum işlenmiş gıda grubunda ise yüzde 2 oranında kilo kaybı görüldü. Ayrıca, ikinci grup daha fazla yağ kaybı yaşarken, tatlı isteği gibi yeme krizlerinde daha büyük azalma yaşadı.
Araştırma, ultra işlenmiş gıdalarda besin içeriği dikkatli şekilde ayarlandığı sürece kilo kaybının mümkün olduğunu ortaya koydu. Bu durum, 'işlenmemiş gıdalara dayalı diyetin sağlık üzerindeki olumlu etkileri daha güçlü' olarak değerlendirildi.
Çalışmada, ultra işlenmiş diyeti uygulayanlarda 'kötü kolesterol' olarak bilinen LDL seviyelerinde düşüş sağlandı. Bu durumun nedeni henüz belirlenmedi.
'Zayıflatması' sağlıklı olduğu anlamına gelmeyebilir
Ancak çıkan araştırmalara karşı itidalli bir yaklaşım da şart. Zira, beslenmede tek kriter zayıflamak değil ayrıca sağlıklı olmaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün sitesinde, beslenmenin besin çeşitliliğine dayalı olarak düzenlenmesinin gereğine işaret ediliyor. Bu bildiriye göre; tabakta saatin işleyiş yönünde sırasıyla; süt ve ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.) grubu, et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiler (mercimek, kurufasulye, nohut vd.) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vd.) grubu, taze sebzeler grubu, taze meyveler grubu, ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç, makarna vd.) grubu görülmeli.
Besin gruplarında yer alan besinlerden sağlıklı seçim yapılabilmesi için besinlerin renk çeşitliliğine, yapısal özelliklerine, bireyin sağlık ve hastalık durumuna, yaşına ve cinsiyetine, fiziksel aktivite ve fizyolojik (gebe ve emziklilik) durumunun özelliklerine dayalı, besinlerin posa, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içerikleri dikkate alınarak seçimler yapılmalı. Hedef her öğünde tabakta yer alan her besin grubundan bir besinin seçilerek tüketilmeli. Tabağın yanında yer aldığı üzere günlük beslenmede önerilen su tüketiminin sağlanması, günlük beslenmede zeytinyağının yer alması, aktif yaşamın desteklenmesi sağlıklı yaşam biçiminin tamamlayıcısı olarak önem taşımalı.