Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Sputnik’e açıklamasında, Ukrayna’ya ‘barış gücü’ yerleştirilmesi yönündeki tartışmaları değerlendirdi.
Nebenzya konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Ukrayna krizinin getirdiği genel yorgunluk göz önüne alındığında, tuhaf olanlar dahil bu türden çeşitli söylentiler gerçekten de dolaşmaya başlıyor. Şunun açıkça anlaşılması gerekir ki, BMGK’dan yetki almadan hiçbir ‘barış gücü’ görev yapamaz. Aksi takdirde, savaş bölgesine gönderilen herhangi bir yabancı askeri birlik, uluslararası hukuk açısından sıradan paralı asker ve silahlı kuvvetlerimiz için meşru bir askeri hedef haline gelecek.
Daha önce Rusya Dış İstihbarat Servisi, Batı’nın Ukrayna'ya savaş kabiliyetini artırma amacıyla ‘barış gücü’ olduğu iddia edilen yaklaşık 100 bin kişilik birlik konuşlandırmayı planladığını bildirmişti. Bunun, Ukrayna’nın işgali anlamına geleceği kaydedilmişti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’ya barış gücü konuşlandırılmasının sadece tüm tarafların onayı ile mümkün olduğuna dikkat çekerek bu konuda konuşmak için henüz erken olduğunu söylemişti.
'Olası anlaşma ateşkes değil barış amaçlamalı'
Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ocak ayındaki Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında, Ukrayna'daki çatışmaya olası çözümün, güçlerin yeniden toparlanması ve çatışmanın devam etmesi amacıyla yeniden silahlanması için kısa vadeli ateşkes ve mola değil, uzun vadeli bir barış getirmesi gerektiğini vurgulamıştı.
Özel askeri harekatın hedefi olan Rusya halkının çıkarları için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Putin, Ukrayna’daki barışın “bu bölgede yaşayan tüm insanların ve halkların meşru haklarına saygı” temelinde olması gerektiğini kaydetmişti.