'Adıyaman'da işler hızlı ilerliyor'
Adıyaman'da şehir merkezinin yukarısında bir alan var yerleşim alanı değildi daha önce, buraya yeni bir kent kuruluyor 16 bin konutluk. Depremzedelerin bu bölgeye taşınması söz konusu zeminden dolayı. Oradaki kayalar dinamitle patlatılarak uygun hale getiriliyor. Öncesine şehir düz alana yapılmış, dağlık bölgeye yapmamışlar seneler önce. Ancak şimdi dinamitle patlatılarak bölge yaşama uygun hale sokuldu ve inşaat bitmek üzere. Bazı evler bitti, teslim edildi. Yetkililer kentlilerin taşınmak için okulların bitmesini beklediklerini söyledi. TOKİ'nin konutları da vardı. Bunlar da teslim edilmeye başlanmış. Eskiye nazaran çok daha iyi yapılarda vatandaşlar oturmaya başlamış. Çarşılar da hazırlanıyor. Adıyaman neden hızlı? Olduğu yere yapılaşma yapılması çünkü. Direkt yeni yapılaşma oldu Adıyaman'da.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ın ardından ne yapıldı?
Maraş'ta da tamamen tamamen bir yıkım olmadı, sağlam kalan bina çok fazlaydı, özellikle yamaca yapılan binalarda sağlam olan çoktu. Tarihi Çarşı bölgesi yıkılmıştı, inşaatlar tamamlanmak üzere, hedef yıl sonu. Konteynerde yaşayanlar bu bölgeye gelecek. Azerbaycan tarafından yapılan bir mahalle var. Gezdik orayı da. Kısa sürede teslim edilmesi gerekiyor.
'Hatay adeta bir vinç kent'
Hatay'da işler o kadar kolay değil. Rezerv alan oluşturulması konusunda zorluk çekildi. Mevcut alana evler yapılmaya çalışılıyor. Hatay'ın her aşamasını gözlemleme şansım oldu. Zemin sağlamlaştırma çalışması, binaların yapılmasını yavaşlatıyor. Büyük oranda tamamlanmış, Hatay şehir merkezinde binalar ayağa kalkmaya başladı şehre uzaktan baktığınızda her noktasında vinç görünüyor. Tarihi bölgeleriyle ilgili ise henüz çalışma yapılmış değil. Saray Caddesi, eskiden cıvıl cıvıldı ancak şu an çalışma yok.
Hatay'da konteynerde yaşayanlar ne zaman evlerine kavuşacak?
Hatay için devletin takvimi bu yıl sonuna kadar konteyner kentte kimsenin kalmaması. 201 bin 431 hak sahiplerin teslim edilmiş. Anahtar veriliyor ama alt yapının tamamlanması henüz tamamlanmış değil.