Prof. Dr. Celal Şengör, Ege’deki son depremler ve Santorini Yanardağı’nın aktifliğiyle ilgili uyarılar yaptı.
Ege’de yaşanan depremler hakkında Patronlar Dünyası'na konuşan Prof. Dr. Celal Şengör bölgede yaşanan depremlerin sıklığının olağan olduğunu belirtti. Santorini’deki yanardağın ise büyük bir risk taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Şengör “Derinliği 7 kilometreymiş, bu bölgede bu derinlik normal, beklenen bir şey. Esas önemli olan bu depremlerin türü ve nerede kümelendikleri. Santorini Yanardağı zaten 19. yüzyıldan beri aktif. Eğer patlarsa hepimize Allah’a ısmarladık, o kadar tehlikeli” açıklamasında bulundu.
Depremler hakkında değerlendirme yapan Jeolog Şengör ''Normal ama bu depremlerin türleri ve neye işaret ettikleri önemli. Fay çözümlerini görmek lazım. Şimdiden kesin bir şey söylemek mümkün değil. Harita üzerindeki dağılımları analiz edilmeli” dedi.
Bölgede özellikle Datça, Marmaris ve İzmir’de tsunami riski olup olmadığı sorusuna ise Şengör ''Buradaki fayların her biri normal fay. Bunların hepsi tsunami yapar. Tsunami olabilmesi için deniz tabanında yer değişikliği olması lazım, topoğrafyanın değişmesi lazım. İstanbul’daki fay öyle değil. Orada ancak bir yer kayması olursa 7 metreye kadar tsunami olabilir” şeklinde konuştu.
6 Şubat depremlerinin yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Prof. Dr. Celal Şengör ''Türk halkına benim tek çağrım şu: Biraz gerçekçi olsunlar. Bir de kendilerine adam gibi hizmet edecek, bilimsel düşünebilen insanları seçsinler” dedi.