DÜNYA

ŞİÖ Genel Sekreteri Yermekbayev: Örgütümüzün NATO ile karşılaştırılması doğru değil

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Yermekbayev, örgütün NATO ile karşılaştırılmasının doğru olmadığını, zira bu iki örgütün hedef ve görevleri açısından çok farklı olduklarını belirtti.
Sitede oku
ŞİÖ Genel Sekreteri Nurlan Yermekbayev, Sputnik’e demecinde Şanghay İşbirliği Örgütü ile NATO’yu karşılaştırmanın doğru olmadığını, zira iki örgütün hem hedef ve görevleri, hem de faaliyetleri açısından çok farklı olduklarını söyledi.
NATO’nun savaş sonrasında Batı ile Sovyetler Birliği arasında bir karşıtlık unsuru olarak kurulduğuna dikkat çeken Yermekbayev, ŞİÖ’nün ise 2001’de yaratıcı, barışçıl hedeflerle kurulduğunu vurguladı.
NATO’nun coğrafi olarak kıtalararası bir örgüt olduğunu belirten Yermekbayev, ŞİÖ’nün ise şu anda Avrasya devletlerini bir çatıda topladığını, yani bir Avrasya örgütü olduğunu dile getirdi.
Genel Sekreter ayrıca ŞİÖ devletlerinin tarihi, kültürel ve hatta mental bağlarla birbirleriyle yakından bağlantılı olduğunu, pek çok ortak noktaya sahip olduklarını sözlerine ekledi.

‘ŞİÖ ülkeleri vize serbestisi olanaklarını inceliyor’

ŞİÖ ülkelerinin üye ülkeler arasındaki vize uygulamasını serbestleştirmenin olanaklarını incelediğini söyleyen Yermekbayev, “Turizm sektöründe işbirliği çalışmamızın çok önemli bir alanıdır. Tüm çalışmalar ŞİÖ ülkelerinin hükümetleri arasında turizm alanında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin anlaşma çerçevesinde tesis ediliyor” diye konuştu.

‘ŞİÖ tatbikatları sadece terörle mücadele amaçlıdır’

Nurlan Yermekbayev, ŞİÖ’nün ortak askeri tatbikatlar yaptığını, ancak söz konusu tatbikatların yalnızca terörle mücadele amacı taşıdığını belirtti.

Gerçekten de ŞİÖ’de ortak sınır operasyonları yürütülüyor, terörle mücadele tatbikatları yapılıyor, ancak bu tatbikatların amacı sadece terörle mücadeledir.

ŞİÖ nedir?

ŞİÖ’nün temeli, 1996’da Rusya ile Çin sınırında istikrarın sağlanması amacıyla anlaşma imzalamak üzere ilk kez Çin’in Şanghay kentinde bir araya gelen Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan liderleri tarafından ‘Şanghay Beşlisi’ adıyla atıldı.
2001’de Özbekistan’ın da aralarında yer almasıyla ‘Şanghay Beşlisi’, Şanghay İşbirliği Örgütü olarak kuruldu. 2017’de Hindistan ve Pakistan, sonrasında ise İran ve son olarak geçen yıl Belarus, örgüte dahil oldu.
Bugüne kadar Moğolistan ve Afganistan’ın gözlemci olduğu ŞİÖ’nde Türkiye, Azerbaycan, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Ermenistan, Kamboçya, Kuveyt, Maldivler, Myanmar, Nepal ve Sri Lanka ise diyalog ortağı olarak bulunuyor.
ŞİÖ’nün temel hedefleri arasında üye ülkeler arasında karşılıklı güveni güçlendirme, bölgede barış, güvenlik ve istikrarın korunması amacıyla işbirliğini geliştirme, terörle ortak mücadele, ekonomik işbirliğini geliştirme, kültürel etkileşimi artırma yer alıyor.
ŞİÖ Genel Sekreterliği Çin’in başkenti Pekin’de bulunurken ŞİÖ Bölgesel Terörle Mücadele Kuruluşu da Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te faaliyet gösteriyor.
DÜNYA
ŞİÖ liderleri Astana Zirvesi’nin sonuç bildirgesini imzaladı
Yorum yaz