Güney Kore'de mahkeme, geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol için ülkede sıkıyönetim ilan etme girişiminin başarısız olması nedeniyle tutuklama emrini onaylamıştı.
Güney Kore resmi medyası, soruşturma yetkililerinin, geçen ayın başlarında sıkıyönetim uygulaması nedeniyle tutuklanmasına hazırlık amacıyla eski Başkan Yoon Seok-yeol'un ikametgahına geldiğini bildirdi. Ancak yetkililer, evin dışında güvenlik güçleriyle karşılaştı. Yaklaşık 5 saat süren beklemenin ardından devlet başkanlığı görevi askıya alınan Yoon'u tutuklama girişimi iptal edildi.
Yoon'un kısa süreli sıkıyönetim ilanını soruşturan Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) yetkilileri, Yoon'u 'tutuklamanın neredeyse imkansız olduğunu belirlediklerini' açıkladı. Bir sonraki adımlarının ne olacağına sonra karar vereceklerini belirten yetkililer, Yoon'un 'yasal süreci reddetmesinin oldukça üzücü' olduğunu ekledi.
Günlerdir başkanlık konutunun çevresinde toplanan Yoon destekçileri, tutuklama girişiminin askıya alınmasının ardından kutlama yaptılar. Şarkı söyleyip dans eden destekçilerin "Kazandık" diye bağırdıkları kaydedildi.
Soruşturma yetkililerinin, mevcut tutuklama emri sona ermeden Yoon'u tutuklamak için 6 Ocak'a kadar vakitleri var.
Ne olmuştu?
Devlet Başkanı Yoon, muhalefetin Kuzey Kore'ye sempati duyduğunu ve bir 'isyan' planladığını iddia ederek 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etti. Bunun üzerine parlamento, devlet başkanı bildirisine karşı gelerek birkaç saat içinde sıkıyönetimi kaldırmak için oy kullandı. Yoon, halktan özür dileyerek parlamentonun kararına saygı duyduğunu açıkladı.
14 Aralık'ta Güney Kore parlamentosu, Yoon'un tartışmalı sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınması yönünde oy kullandı. Anayasa Mahkemesi, 11 Haziran 2025'e kadar konuyla ilgili nihai kararını vereceklerini bildirdi.
Yoon, karar çıkana kadar görevden uzaklaştırıldı ve ülkeyi terk etmesi yasaklandı. Nihai karar verilene kadar geçici bir cumhurbaşkanı görevde kalmasına karar verildi.