Güney Kore Parlamentosu, yapılan oylamada 204’e karşı 85 oyla Cumhurbaşkanı Yoon’u görevden alma kararı aldı.
Yoon’un görevden alınmasıyla ilgili süreç anayasal çerçevede devam edecek.
Azil önergesi mecliste kabul edilen Devlet Başkanı Yoon'dan ilk açıklama
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk yeol, sıkıyönetim kararının ardından mecliste azledilmesine yönelik önergenin kabulü sonrası açıklama yaptı. 'Pervasız siyasetten kaçınma' çağrısında bulunan Yoon, azil önergesinin kabulünden sonra şu sözleri söyledi:
Şimdilik ara versem de, son iki buçuk yıldır halkla birlikte geleceğe doğru yolculuğum durmamalı. Aldığım tüm eleştiri ve destekleri dikkate alarak sonuna kadar halkım için elimden geleni yapacağım.
Ne olmuştu?
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasına yönelik muhalefet partilerin meclise sundukları yeni önerge bugün oylandı. Yonhap'ın haberine göre, milletvekilleri, önergenin görüşüleceği oturum için bugün Ulusal Meclis'te toplanacaktı.
Devlet Başkanı Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasaya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle devlet başkanının görevden alınması için yeni bir önergeyi meclise sunulmuştu. Ancak iktidar parti Halkın Gücü Partisinden (PPP) üyelerinin oylamadan önce oturumu terk etmeleri oylamanın yapılamamasına neden olmuştu.
'Tutuklama emri vermişti'
Önergede, 3 Aralık'taki kısa süreli sıkıyönetim ilanının 'anayasayı ve yasaları ihlal ettiği' bu yüzden Devlet Başkanı'nın görevden alınması gerektiği belirtildi. Devlet Başkanı Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından sıkıyönetim birliklerine ve polise milletvekillerini tutuklama emri verdiğine dair iddialar da yeni önergede yer aldı.
Önergenin kabulü için meclis üye tam sayısının 3'te 2'sini oluşturan 200 milletvekilinin lehte oyu gerekiyor. Ulusal Meclis'teki 300 sandalyeden 192'sine sahip olan muhalefet bloğu, nitelikli çoğunluğu sağlayabilmek için iktidardaki PPP en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyor.