Rus İzvestiya gazetesine konuşan AGİT Ukrayna Özel Temsilcisi Petr Mares, Ukrayna yönetimiyle AB ve NATO üyeliği için yaptığı çalışmaları anlattı.
Mares, “Onlara F-16 ve Abrams'lar göndermeyeceğim, füzeler göndermeyeceğim. Ama onları gelecekteki ortaklığa ve Ukrayna'nın AB ve NATO üyeliğine hazırlayacağım. Benim görev bunlar” ifadesini kullandı.
Teşkilatın Ukrayna'da toplam 24 proje yürüttüğünü dile getiren AGİT yetkilisi, ana görevinin bu projeleri koordine etmek ve yeni bir proje geliştirmek olduğunu belirterek, “Finlandiya Dışişleri Bakanı ile görüştüm ve kendisi Ukraynalı yetkililerle mümkün olan en yakın temas halinde olmam gerektiğini vurguladı” dedi.
Rusya'dan sert tepki: Mares, Avrupa’daki bölünmeyi derinleştiriyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, AGİT Ukrayna Özel Temsilcisi Mares’in Kiev’i AB ve NATO üyeliklerine hazırlama çalışmalarına başladığı yönündeki sözlerine sert tepki gösterdi.
Zaharova, Telegram paylaşımında, “Bir zamanlar değişmez konsensüs kuralını temel alan Teşkilat, Rusya ve Belarus'un görüşlerini es geçerek kim olduğu belli olmayan bir kişiyi ‘atıyor’. AGİT'in bu yarı-temsilcisi, AGİT üyesi ülkeler arasındaki ilişkileri uyumlu hale getirmek değil, Avrupa bölgesindeki bölünmeyi derinleştirmek ve AGİT üyesi ülkelerin yarısını bile içermeyen militarist blok yapılarının lehine oynamakla meşgul” diye yazdı.
Bunun, AGİT'in ne hale geldiğini karakterize ettiğini belirten Rus diplomat, Mares’in bu tür açıklamalarının “bir çevrecinin petrol rafinerisi atıklarını denize dökeceğini söylemesi ve bir itfaiyecinin yangın çıkarmayı bırakmayacağına dair söz vermesi gibi” olduğu esprisini yaptı.
AGİT kısaltmasındaki ‘G’ ve ‘İ’ harflerinin ‘güvenlik’ ve ‘işbirliği’ anlamına geldiğini anımsatan Zaharova, “Peki bunlar nerde? Galiba Batı, ‘yeni normallik’ havası içinde, bu harflere ‘delilik’ ve ‘intihara meyillilik’ anlamlarını sabitlenmeye çalışıyor” diye ekledi.
'Ukrayna'nın üyeliği NATO-Rusya çatışması demek'
AGİT dışişleri bakanlarının 5-6 Aralık tarihlerinde Malta'da yapılan son toplantısında, Ukrayna’ya özel temsilci atanmasına karar verilmişti. Bu toplantıya katılmayan Rusya ve Belarus temsilcileri, özel temsilcilik görevi için aday seçiminde yer almadı.
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, 3-4 Aralık tarihlerinde Brüksel'de bir araya gelen NATO dışişleri bakanlarının Kiev'in ittifaka davet edilmesi yönünde karar almadığını, zira Kiev'in ittifaka kabul edilmesinin NATO ve Rusya arasında bir çatışma anlamına geleceğini dile getirmişti.
NATO'daki en üst düzey Alman general olan Christian Badia, Batı'nın Rusya’ya karşı mücadelesinin sadece ikinci bir ‘soğuk savaş’ değil, yeni bir dünya düzeni kurma mücadelesi olduğunu söylemişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliğinin Rusya'nın güvenliği için bir tehdit olduğunu kaydetmişti. Putin, Kiev'in ittifaka katılımının yaratacağı risklerin, Yeni Dünya Düzeni'ni başlatan nedenlerden biri olduğunu vurgulamıştı.