Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama kararına destek vermeyen ülkeleri eleştirdi. Borrell, bu karara uyulması gerektiğini belirterek AB üye ülkelerine çağrıda bulundu.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde düzenlenen İsrail-Filistin konulu bir konferansta konuşan Borrell, UCM’nin kararını değerlendirerek, "Bu bir mahkeme kararıdır, siyasi bir karar değildir. AB üyesi ülkelerin güçlü desteğiyle kurulan uluslararası bir mahkeme tarafından alınmıştır” ifadelerini kullandı.
Borrell, üye ülkelerin mahkemenin kararlarını destekleme yükümlülüğü olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Yüksek Temsilci olarak, tüm üye ülkelerden UCM’nin kararını desteklemelerini talep ediyorum. AB’ye aday ülkelerden mahkemenin kararlarına uyum göstermeleri isteniyor. Bu nedenle mevcut üyelerin de aynı sorumluluğu yerine getirmesi gereklidir.
ABD'li senatöre çıkış
Borrell, ABD’li bir senatörün UCM ile işbirliği yapan ülkelere yaptırım uygulanacağına dair açıklamasını da eleştirdi. Bu açıklamayı duyduğunda 'dehşete kapıldığını' belirten Borrell, uluslararası bir mahkemeyle işbirliği yapan ülkelere yaptırım uygulanması fikrini 'inanılmaz' olarak nitelendirdi.
UCM, 21 Kasım'da açıkladığı kararda, 'Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü' İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurmuştu.
Macaristan, Avusturya, Çekya ve Almanya başta olmak üzere bazı ülkeler karardan memnuniyetsizliklerini bildirmiş ve buna uymayabilecekleri yönünde açıklamalar yapmıştı.