Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugünkü basın açıklamasında “Hukukun üstünlüğü endeksiyle ilgili olarak değerlendirme yapmak, Türkiye ile ilgili olarak böyle bir değerlendirme yapmak bir belediye başkanının haddi de değil, hakkı da değil. O endekslerin nerede hazırlandığını biz çok iyi biliyoruz. Hukuka güven endeksi Amerika Birleşik Devletleri'nde hazırlanıyor.
Dünya Adalet Projesi adı altında bir dernek tarafından hazırlanan bir endeks. Dünya Adalet Projesi Derneği’ni de kuran eski Amerika Birleşik Devletleri Barolar Birliği Başkanı. Objektif kriterlere dayanmayan, hiçbir bilimsel temeli olmayan, Türkiye gerçekleriyle alakası olmayan değerlendirmeler bunlar.
O endekse baktığımız zaman, Türkiye’nin üstünde gösterilen o ülkeler, demokrasi bile yok onlarda, serbest seçimler yok. Bu endeksi yapan Dünya Adalet Projesi Derneği’nin gelirleri nereden diye bakıyoruz. İnternete girin, Dünya Adalet Projesi diye girdiğiniz zaman birinci bağışçı ABD Dışişleri Bakanlığı, ikinci bağışçı, üçüncü bağışçı. En fazla bağış yapanlar listede en yüksekte.
Böyle masa başında hazırlanmış, bilimsel değeri olmayan, sırf Türkiye’yi karalamaya yönelik bu tür endeksleri öne alarak adeta onların Türkiye’de sözcülüğünü yaparak Türk yargısını bağımsız olmamakla, Türkiye’de hukuka güven olmamakla suçlamak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne büyük bir haksızlıktır.
Tunç: Bu, 'Yassı Ada Yargısını’ özlemektir
Hele hele ‘ihtilal dönemlerinde böyle bir yargı yoktu, yargı o zamanki kadar dibe düşmemişti’ gibi bir şey söylemek haddi tamamen aşmaktır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. 27 Mayıs yargısı, 28 Şubat yargısı, 12 Eylül yargısı, yani o dönemlerle kıyaslıyor ve ‘o kadar dibe düşmemişti’ diyor. Bu ‘Yassı Ada Yargısını’ özlemektir"
'Sosyal medyada hakaret suçları çok yaygınlaştı'
9. Yargı Paketi hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Çok gündem olan sosyal medya, yazılı ya da görsel mecralarda hakaret suçları çok yaygınlaştı, ve bu suçların adliyeye intikal etmesi, uzlaştırma kapsamında olması nedeniyle de suç işlenmesi çok arttı, hakaret suçları bakımından. Bunu önleyecek bir düzenlemeyi de Meclis'imiz hayata geçirmiş oldu. Özellikle hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından alınıp ön ödemeye tabi tutulmasıyla beraber bu suçlarda önemli ölçüde azalma olacağını düşünüyoruz. Burada bir caydırıcılığın olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, Çocuk Koruma Kanunu ile ilgili hayata geçen düzenleme hakkında şunları kaydetti:
"Çocuk Koruma Kanunu’yla ilgili 9. Yargı Paketi’nde önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Özellikle çocuklarla ilgili tedbirlerin uygulanmasında görev alacak personelle ilgili düzenlemeler var. Adalet Bakanlığı’nın Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri’ndeki personel değil aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki uzman personellerin sosyolog, psikolog, pedagog gibi. Yine Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan rehberlik öğretmenleri gibi bunların da çocuklara yönelik uygulanacak olan tedbirlerde, çocuk teslimi gibi, çocuklarla kişisel ilişki kurulması, velayetleriyle ilgili, çocukların bir meta gibi annenden ya da babadan alınması gibi görüntüleri sona erdirdik."