Ukrayna krizi

Putin: Türkiye, Rusya'ya Ukrayna konusunda birkaç kez teklif sundu

Rusya ordusu Kursk Bölgesi'ne sızan Ukraynalı askerleri temizlemeye devam ederken Devlet Başkanı Putin, bölgedeki düşman güçlerinin kuşatma altında olduğunu belirtti. Rus lider, Türkiye'nin Kazan'daki BRICS Zirvesi'nde Ukrayna'da çözüm için yeni öneriler sunduğundan da bahsetti.
Sitede oku
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kursk Bölgesi'nde sıkışıp kalan Ukraynalı güçlerin kuşatma altına alındıklarının farkında olmadıklarını vurguladı.

Devlet televizyonu Rossiya 1'e demeç veren Putin, Ukrayna ordusunun şu anda Kursk Bölgesi'nde sıkışıp kalan askerlerini kurtarmak için girişimlerde bulunduğunu belirterek "Kuşatma altındaki kişiler, kuşatma altında olduklarının farkında bile değiller" dedi.

Rusya lideri, elde ettikleri bilgilere göre Ukrayna ordusu komutanlığının kuşatma altında birlikleri istikrarlı bir şekilde komuta edemediğinin de altını çizdi.

Daha önce Putin, Kursk Bölgesi'nde yaklaşık 2 bin Ukrayna askerinin Rus ordusu tarafından sıkıştırıldığını söylemişti.

Ukrayna ordusu, 6 Ağustos saat 05.30’da Kursk Bölgesi’ndeki toprakları ele geçirme amacıyla saldırıya geçmişti. Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Ukrayna ordu birliklerinin ilerleyişinin durdurulduğunu açıklamıştı.

Rusya lideri Putin, Kiev rejiminin provokasyona başvurduğunu ve sivil hedefler dahil ayrım gözetmeksizin ateş açtığını açıklamıştı. Putin düşmana gereken cevabın verileceğini ve Rusya'nın belirlediği tüm hedeflere ulaşılacağını söylemişti.

Kursk'un yanı sıra Belgorod ve Bryansk bölgelerinde, vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla terörle mücadele operasyonu uygulanıyor.

'Erdoğan, BRICS Zirvesi'nde Ukrayna'yla ilgili yeni teklifler sundu'

Putin, Türk ortakların Ukrayna meselesinde Rusya'nın kapısını birkaç teklifle çaldığını söyledi.

Rus lider, "Türk ortaklarımız, onların söylediğine göre Ukrayna tarafından gelen birkaç inisiyatife dayanan tekliflerle bir kez değil, birkaç kez bize geldiler. Ancak biz kabul ettiğimizde, Ukrayna tarafının bunu çoktan reddettiği ortaya çıktı. İki kez böyle oldu" diye konuştu.

Ukrayna'nın müzakerelere hazır olup olmadığının netleştirilmesi gerektiğini belirten Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16. BRICS Zirvesi'nde ilettiği yeni inisiyatifleri detaylıca incelemek için zaman gerektiğini kaydetti.

Putin, "Önceki gün görüştüğümüz Sayın Erdoğan, Karadeniz'de gemi trafiğiyle ilgili temasların sürdürülmesine ilişkin bir kez daha teklif iletti. Henüz Türk tarafının bu materyallerini inceleme fırsatım olmadı. Bakacağız, biz bunu hiçbir zaman reddetmedik. Biz her zaman, her türlü anlaşmalarda Rusya'nın çıkarlarının gözetilmesi gerektiğini esas alıyoruz" diye konuştu.

Devlet Başkanı Putin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi sizinle Türk dostlarımızdan gelen tekliflerden bahsettik. New York'ta BM nezdinde bir etkinlik yapıldı ve Erdoğan'ın yardımcısı (MİT Başkanı) Kalın, direkt New York'tan Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov'u arayarak Ukrayna adına bir teklif sundu. Biz kabul ettik, ancak ertesi gün Ukrayna rejiminin başı hiçbir şekilde müzakere yürütmeyeceğini kamuoyu önünde açıkladı."

Rus lider, Kiev'in gerçeklikten uzak ve öngörülmesi zor tutumu karşısında herhangi bir plan yapmanın imkansız olduğunun altını çizdi.

'Taviz vermeyiz ancak makul uzlaşmalara hazırız'

Ukrayna'yla yapılacak olası müzakerelerden çıkacak sonucun Rusya'nın lehine olması gerektiğini vurgulayan Putin, "Direkt, hiç çekinmeden söyleyeyim, sonuç Rusya'nın lehine olmalı ve muharebe sahasındaki gerçeklere dayanmalı. Hiç şüphesiz burada hiçbir taviz vermeyeceğiz, herhangi bir değiş-tokuş olmayacak" mesajını gönderdi.
DÜNYA
Endonezya'nın gözü BRICS üyeliğinde
Yorum yaz