DÜNYA

Putin: Yeni BRICS üyelerinin katılımını sağlamak üzere mümkün olan her şeyi başarılı bir şekilde yapıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Putin Kazan'da tertip edilen BRICS Zirvesi'nin kapanış toplantısında yaptığı konuşmasında Rusya'nın yeni BRICS üyelerinin katılımını sağlamak üzere mümkün olan her şeyi başarılı bir şekilde yaptığının altını çizdi.
Sitede oku
22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi, Rusya'nın dönem başkanlığı toplanmıştı. 200'ün üzerinde farklı etkinliğin yer aldığı Zirve, birliğin yeni üyelerinin katıldığı ilk zirve olma özelliğini taşıyordu.
Kazan'da düzenlenen 16. BRICS Zirvesi'nin son günündeki kapanış konuşmasını yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin konuşmasında, "Yeni BRICS üyelerinin katılımını sağlamak üzere mümkün olan her şeyi başarılı bir şekilde yapıyoruz" cümlesini kaydetti.
Putin konuşmasında, Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi'ne 35 devlet ve 6 uluslararası kuruluşun katıldığını vurguladı.

'Rusya, 2022'deki görüşmeler için Erdoğan'a minnettar'

Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından BRICS Zirvesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Rusya'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 2022 yılında Ukrayna ile müzakereler için bir platform sağladığı için minnettar olduğunu vurguladı.
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
Ukrayna ile müzakerelere gelince, bunu daha önce de birçok kez dile getirmiştim, bize Ukrayna heyetiyle müzakere için bir platform sağlayan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a minnettarız. Bu müzakere sürecinde, 2022 yılının sonunda, olası bir belgeye yani bir barış anlaşması taslağına varmıştık. Ukrayna heyeti bunu parafladı, yani her şeyden memnun olduğunu ifade etti ve ardından imzalamayı reddetti.
Ukrayna ile olası müzakereler hakkında konuşan Putin, bu konuda topun Kiev'de olduğunu belirtti. Birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir temsilcisinin yeni fikirleri değerlendirmeyi önerdiğini, Rusya'nın bunu kabul ettiğini ancak Kiev'in ertesi gün bunu reddettiğini ifade eden Putin, Rusya'nın sahadaki gerçeklere dayalı barış anlaşmaları için her türlü seçeneği değerlendirmeye hazır olduğunu vurguladı.

'Türkiye, Ukrayna'nın önerisi üzerine bir barış teklifi yaptı ancak Kiev bunu reddetti'

Vladimir Putin, Kazan'daki BRICS Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsilcisinin birkaç gün önce Ukrayna konusunda yeni fikirlerin değerlendirilmesini önerdiğini ancak Kiev'in bunu reddettiğini söyledi.
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
Geçenlerde yine Türk tarafı, doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımcısı New York'tan aradı ve müzakerelerde dikkate alınması istenen yeni teklifler olduğunu söyledi. Ben de kabul ettim ve dedim ki: Tamam, kabul ediyoruz. Ertesi gün Kiev rejiminin başı aniden bizimle müzakere etmeyeceğini söyledi.
Müzakere olasılığını değerlendiren Putin, Ukrayna'nın müzakereleri reddettiğini zira bu durumda Kiev rejiminin ülkedeki sıkıyönetimi kaldırması ve ardından bir başkanlık seçimi düzenlemesi gerektiğini yineledi.
Devlet Başkanı Putin, Türkiye'nin arabuluculuğunda yürütülen müzakereler sırasında Ukrayna'nın reddettiği son barış önerileri hakkında yaptığı açıklamada ayrıca şu cümleleri kaydetti:
Türkiye Karadeniz'deki durumla ilgili olarak da bir girişimde bulundu: güvenli seyrüseferin sağlanması, nükleer enerji tesislerinin güvenliğiyle ilgili bazı düzenlemeler ve anlaşmalar yapılması hakkında. Anlaşmaya vardık ve ardından Kiev rejiminin başı, 'Müzakere yok' dedi.

'Türkiye Ukrayna'yı zor bir partner olarak nitelendirdi'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye temsilcilerinin Ukrayna'yı 'zor bir partner' olarak nitelendirdiğini söyledi.
Rus lider, Türkiye'nin Karadeniz'deki durumla ilgili inisiyatif aldığını ve Rusya'nın bunu görüşmeyi kabul ettiğini belirttiği konuşmasında daha sonra Kiev rejiminin açıkça 'müzakere yok' dediği bir olayı anlattı.
Putin söz konusu bu olaya ilişkin şu cümleleri kaydetti:

Biz de Türk dostlarımıza şunu söyledik: ‘Bu işi orada siz halledin. Siz bize onları referans göstererek teklifte bulunun.' Biz kabul ediyoruz ancak bir gün sonra iptal edildiğini duyuyoruz. Bundan ne anlamamız gerekiyor? Türk tarafı ellerini iki yana açarak, ‘Eh, bu işler böyle, bunlar zor ortaklar' dedi.

'Rusya sorumlu bir yaklaşım sergiliyor'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın BRICS başkanlığını üstlenen ülke olarak görevlerini yerine getirirken sorumlu bir yaklaşım sergilediğini söyledi.
Rus lider, “16. BRICS Zirvesi kısa süre önce başarıyla sonuçlandı. Zirve, Rusya'nın birlikteki başkanlığının doruk noktası ve dünya siyasi takvimindeki en dikkat çekici olaylardan biri oldu. Rusya'nın BRICS başkanının görevlerine sorumlu bir şekilde yaklaştığını defalarca söylemiştim, 13 şehrinde 200'den fazla etkinlik düzenlendi” diye konuştu.

'BRICS, onun değerlerini paylaşan herkese açık'

Rusya Devlet Başkanı Putin, BRICS'in kendi içinde kapalı bir format olmadığını, değerlerini paylaşan herkese açık olduğunu söyledi.
BRICS Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, “Kazan'da BRICS'in kapalı bir format olmadığını, BRICS değerlerini paylaşan herkese açık olduğunu ve üyelerinin dışarıdan dikte edilmeden ya da kimseye sadece bazı dar yaklaşımları empoze etmeye çalışmadan ortak çözümler bulmak için çalışmaya hazır olduğunu teyit ettik” dedi.

‘Rusya, yeni BRICS üyelerinin aileye katılmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptı ve başarılı oldu’

Putin, Rusya'nın yeni BRICS üyelerinin aileye organik olarak entegre olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptığını ve başarılı olduğunu söyledi.
Birliğin başkanı olarak, grubun yeni üyelerinin ailemize mümkün olan en hızlı ve organik şekilde katılmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptık. Başarılı olduk” diyen Putin’e göre yeni katılımcılar, BRICS'te çalışmanın ve sonuca ulaşmanın mümkün olduğunu gördü ve anladı. Onlar, birlikte en önemli şeyin, karşılıklı saygının olduğunu ve birbirlerinin çıkarlarının dikkate alındığını hissetti.

'BRICS ülkeleri, ortak ülkeler listesi üzerinde anlaştı'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ülkelerinin bir ortak ülkeler listesi üzerinde anlaştıklarını söyledi.
Putin konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
Ortaklarımızla ilk aşamada, olası genişlemeyi göz önünde bulundurarak, bir ortak ülkeler listesi üzerinde anlaşmaya varma yoluna gideceğimiz konusunda mutabık kaldık. Böyle bir liste üzerinde anlaşmaya varıldı. Bugünkü ve dünkü etkinliklere katılan bazı ülkeler BRICS birliğinin çalışmalarına tam katılım için teklif ve taleplerini bize ilettiler.

‘Tüm BRICS ülkeleri Ukrayna ihtilafının en kısa zamanda sona ermesini umuyor’

Rus lider, tüm BRICS ülkelerinin Ukrayna’daki çatışmanın barışçıl ve mümkün olan en kısa sürede sona ermesini sağlama niyetinde olduğunu vurguladı.
Putin konuşmasında, “Herkes Ukrayna’daki çatışmanın mümkün olduğu kadar çabuk ve tercihen barışçıl yollarla sona ermesini sağlamaya niyetli" cümlesini kaydetti.

'BRICS ülkeleri çok kutuplu dünya düzenine bağlılıklarını ifade etti'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ülkelerinin daha demokratik ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme konusundaki kararlılıklarını kaydettiklerini söyledi.
Putin konuşmasında şu cümleleri ile getirdi:
Zirve, yapılan tartışmaları özetleyen BRICS Kazan Deklarasyonunu onayladı. Bize göre bu, geleceğe dönük olumlu bir gündemi olan kapsamlı ve kavramsal bir belgedir. Tüm devletlerimizin uluslararası hukuk ve BM Şartı temelinde daha demokratik, kapsayıcı ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etme yönündeki kararlılıklarını teyit etmesi önemlidir.

'BRICS ülkeleri mali alandaki ortaklığı güçlendirmeye kararlı'

Rusya Devlet Başkanı Putin, BRICS ülkelerinin mali alandaki ortaklığı güçlendirmeye hazır olduğunu belirterek “BRICS ülkeleri mali alandaki ortaklığı derinleştirmeye kararlıdır. Bankalar arası iletişimi daha da sıkılaştıracağız, dış risklerden bağımsız olarak ulusal para birimlerinde karşılıklı ödeme mekanizmaları oluşturacağız” cümlelerini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Putin, BRICS ülkelerinin bankalar arası iletişimi geliştireceğini ve dış risklerden bağımsız olarak ulusal para birimlerinde mutabakat için koşullar yaratacağını söyledi.
Putin, XVI. BRICS Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, “BRICS ülkeleri finansal alandaki ortaklığı derinleştirmeye kararlıdır: Bankalar arası iletişimi yoğunlaştırmak ve dış risklerden bağımsız olarak ulusal para birimlerinde karşılıklı ödeme mekanizmaları oluşturmak” dedi.

'Batı Kiev'i aktif olarak silahlandırarak NATO üyesi ülkelerin çatışmaya katılmasına varacak kadar ileriye gitti'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Batılı ülkelerin Kiev rejimini aktif bir şekilde silahlandırdığını, NATO ülkelerinin ait askerlerin çatışmaya doğrudan katılma noktasına geldiğini söyledi.
Putin düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasını şu cümleler ile sürdürdü:

Tırmanışın ileri adımları, Batılı ülkelerin Kiev rejimini aktif olarak silahlandırmaya başlamasından ibaretti. İş nereye vardı? NATO ülkeleri ordularına mensup askerlerin bu çatışmaya doğrudan katılmasına. Zira biz Karadeniz'de insansız deniz araçları fırlatılırken neyin nasıl yapıldığını biliyoruz. Orada kimlerin bulunduğunu, Avrupa'daki hangi NATO ülkelerinden geldiklerini ve bu işi nasıl yürüttüklerini biliyoruz.

‘BRICS ülkeleri daha demokratik ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etmeye kararlı’

Putin, Kazan Zirvesi'nde, yapılan görüşmeleri özetleyen BRICS Kazan Deklarasyonu'nun onaylandığını belirterek "Bizce sonuçta geleceğe yönelik olumlu bir gündem içeren, kapsamlı, kavramsal bir belge ortaya çıktı. Tüm devletlerimizin, uluslararası hukuka ve BM Şartı’na dayanan, daha demokratik, kapsayıcı ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etmeye kararlı olduklarını ifade etmiş olmaları önemli" cümlesini kaydetti.

‘Trump'ın Ukrayna'daki çatışmayı çözme niyetine ilişkin sözlerini samimi buluyorum’

ABD başkan adayı Donald Trump’ın Ukrayna’daki ihtilafı çözüme kavuşturma sözlerini samimi bulduğunu söyleyen Putin, “Duyduğuma göre Bay Trump’ın kısa süre önce bahsettiği, Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmek için her şeyi yapma arzusu ile ilgili açıklamasını içtenlikle yaptığını sanıyorum. Kimden gelirse gelsin bu tür açıklamaları elbette memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.

'Rusya'yı tehdit etmek anlamsız'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, XVI. BRICS Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında Rusya'yı tehdit etmenin anlamsız olduğunu, bunun sadece Rusya'yı motive ettiğini dil getirdi.
Putin, “Herkesi tehdit edebilirsiniz ancak Rusya'yı tehdit etmek anlamsız. Zira bu bizi sadece motive eder” dedi.

'Rusya'nın güvenliği benim için en önemli şey'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın güvenliğinin kendisi için en önemli şey olduğunu söyledi.
BRICS Zirvesi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rus lider, “Rusya'nın güvenliği ile başlayacağım, çünkü benim için en önemli şey bu” dedi.
Putin, Rusya'nın egemenliğini kaybetmesi halinde var olamayacağını belirterek en önemli hususun bu olduğunu vurguladı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın egemenliğini ve bağımsızlığını güçlendirmenin ülkenin güvenliğini arttırmak ve gelecekteki kalkınması için gerekli koşulları yaratmak anlamına geldiğini söyledi.
Putin konuşmasının bu bölümünde şu cümleleri kaydetti:
Rusya egemenliğini kaybederse var olamaz. Bu konudaki en önemli şey budur. Rusya'nın bu durumdan çıkması, egemenliğini ve bağımsızlığını güçlendirmesi -ekonomide, finansta, askeri alanda- güvenliğimizi arttırmak anlamına gelir. Ve gelecekte tam teşekküllü ve kendi kendine yeten bağımsız bir devlet olarak güvenle gelişmesi için gerekli koşulların yaratılması manası taşıyor.

'Batı Rusya'ya adaletsiz davranıyor'

Putin, Batı'nın Rusya'ya karşı adaletli davranmadığını, Rusya Federasyonu'nun bu durumu değiştirmek istediğini ve bunu başaracağını söyledi.
Batı'nın Ukrayna'yı finanse ederek uluslararası hukuk ilkelerini ihlal ettiğini, uluslararası güvenlik normlarını çiğnediğini ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı taahhütlerini ihlal ettiğini dile getiren Putin, “Burada adalet yok ve biz bu durumu değiştirmek istiyoruz ve bunu başaracağız” cümlesinin altını çizdi.

'Rusya, egemenliğine saygı duyan ülkelerle ilişki kuracak'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın BRICS'in ortak ülkesi olarak egemenliğine ve geleneklerine saygı duyan ülkelerle ilişki kurmak istediğini söyledi.
Rus lider XVI. BRICS Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın egemenliğini kaybetmesi halinde var olamayacağını söyledi.
Putin konuşmasında şu cümleleri dile getirdi:
Ekonomide, finansta, askeri işlerde egemenliğini ve bağımsızlığını güçlendirmek, güvenliğimizi arttırmak anlamına gelir ve BRICS'te sahip olduğumuz, Rusya'nın bağımsızlığına saygı duyan, geleneklerimize saygı duyan ve aynı şekilde davrandığımız ortaklarımızla Rusya'nın gelecekte bağımsız bir devlet olarak, tam teşekküllü ve kendi kendine yeterli bir şekilde güvenle gelişmesi için koşullar yaratmak anlamına gelir.

'NATO'nun genişlemesi uluslararası güvenlik normlarını ihlal ediyor'

Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO'nun genişlemesinin uluslararası güvenlik normlarını ihlal ettiğini söyledi.
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
'Bunu yapmayın, NATO’nun genişlemesi güvenliğimizi ihlal ediyor' dedik. Buna rağmen yaptılar. Bu adalet mi? Burada hiçbir şekilde adaletten söz edemeyiz..

'Rusya, Batılı ortaklardan olası temaslara ilişkin çeşitli sinyaller alıyor’

Olası temaslara ilişkin Batılı ortaklarımızdan çeşitli sinyaller alıyoruz. Biz bu temaslara kendimizi kapatmadık” diyen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
Hiçbir zaman temasları reddetmedik ve şimdi de reddetmiyoruz. Bizimle ilişkilerini yenilemek isteyen varsa bunu yapabilir. Bunu her zaman söylüyoruz, fakat dayatmada bulunmuyoruz.

‘Rus ordusu çatışma hattının her bölümünde ilerliyor’

Putin, “Rus ordusunun tüm istikametlerde güvenli bir şekilde eylemlerini sürdürdüğü iyi biliniyor, bunu hiç kimse reddetmiyor, ordu çatışma hattının her bölümünde ilerliyor” diye konuştu.
Rus lider, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Kursk istikametinde de aktif eylemlere devam ettiğini, Kusrk Bçlgesi’ne sızma girişiminde bulunan Ukrayna birliklerinin bir kısmının ablukaya alındığını, yaklaşık 2 bin kişinin etrafının sarıldığını ve ablukadan kurtulma girişimlerinin beyhude olduğunu aktardı.

'Ukrayna’da çatışmaya ABD’nin desteği ile 2014’te yapılan darbe neden oldu'

Putin, "BRICS ortaklartının Ukrayna’daki ihtilaf ile ilgili tutumları nedir?" sorusu karşısında tüm BRICS ülkelerinin Ukrayna’daki çatışmanın barışçıl ve mümkün olan en kısa sürede sona ermesini sağlama niyetinde olduğunu vurguladı.
Rusya Devlet Başkanı, “New York'taki toplantıda Çin Halk Cumhuriyeti ve Brezilya inisyatif üstlendi. Birçok BRICS ülkesi bu girişimi destekliyor. Biz de ortaklarımıza bu çatışmaya odaklandıkları ve bunu çözmenin yollarını aradıkları için minnettarız” diye konuştu.
Çatışmaya Rusya’nın eylemlerinin değil, Ukrayna’da ABD’nin desteği ile 2014’te yapılan darbenin neden olduğunu da hatırlatan Putin, ardından Batılı ülkelerin 8 yıl boyunca Kiev rejimini silahlandırdığını vurgulayarak, NATO ülkelerinin doğrudan çatışmaya katıldığını, zira Ukrayna askerlerinin onlar olmadan Batı yapımı füzeleri kullanamadığını vurguladı.

'Kiev makamları kendi halklarının menfaati için çalışmıyor'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kiev makamlarının kendi halklarının menfaatleri için çalışmadığını, mevcut ABD yönetimine Ukrayna'ya yaptıkları yatırımların boşa gitmediğini göstermeye çalıştıklarını söyledi.
Putin, BRICS Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında şu cümleleri kaydetti:
Kiev makamları mevcut ABD yönetimine ve bu partinin mevcut yönetiminin seçmenlerine Ukrayna'ya yaptıkları yatırımların boşa gitmediğini her şekilde göstermek istiyorlar. Askerlerinin hayatları da dahil olmak üzere her şekilde ve her ne pahasına olursa olsun. Kiev makamları, Ukrayna halkının çıkarları için değil kendileri için çalışıyorlar
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna yönetiminin davranışını çok mantıksız olarak nitelendirerek, “Neden diyorum, birden ona kadar puanlarla değerlendirmek çok zor. Ukrayna üst yönetiminin bugünkü davranışı çok mantıksız. İnanın bana, bildiklerimden bahsediyorum” dedi

'Ortadoğu'da hiç kimse çatışmanın büyümesini istemiyor'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Orta Doğu'da olup bitenlerden büyük endişe duyduğunu söyledi.
Ortadoğu'da hiç kimsenin çatışmanın büyümesini ve büyük bir savaş çıkmasını istemediğini de sözlerine ekleyen Putin, "Kim ne derse desin, Rusya Ortadoğu'daki çatışmaların daha da kötüleşmesiyle ilgilenmiyor. Stratejik olarak bundan hiçbir şey kazanmayacağız. Sadece ilave sorunlar göreceğiz" dedi.

'Rusya, Ortadoğu'da çözüm için çalışmaya hazır'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ortadoğu sorununun çözümü için BM Güvenlik Konseyi'nin bu yöndeki tüm kararlarının yerine getirilmesi gerektiğini ve Rusya'nın Ortadoğu çözüm sürecindeki tüm katılımcılarla birlikte çalışacağını söyledi.
Putin konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü:
Bizim bu durumdan nasıl çıkılacağı konusundaki değerlendirmemiz biliniyor. Biz de bunun hakkında konuşuyoruz. Ancak nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla mümkün ve ana neden tam teşekküllü bir Filistin devletinin olmamasıdır.
Putin konuşmasında ayrıca, "Güvenlik Konseyi'nin bu yöndeki tüm kararlarını yerine getirmemiz gerekiyor. Çatışmanın büyümesine ve tırmanmasına hiçbir şekilde izin vermemek için süreçteki tüm katılımcılarla birlikte çalışmalıyız. Buna geçtiğimiz Ekim ayında bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldığını kabul etmemiz gereken İsrail ile çalışmamız da dahil. Bu nedenle, durumu çok sakin ve dikkatli bir şekilde analiz etmeli ve hiçbir şekilde bu terör eylemlerine orantısız yanıtlar verilmesine göz yummamalıyız" cümlelerini kaydetti.

'Batı Afrika'da yeni sömürgecilik araçlarını kullanmaya devam ediyor'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'nın kıta ülkelerine elde edemeyecekleri teknolojileri dayatarak Afrika'da yeni sömürgecilik araçlarını kullanmaya devam etmeye çalıştığını söyledi.
Putin konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Onlara, Afrika ülkelerine ve diğer bazı gelişmekte olan pazar ülkelerine modern, belki de ekolojik olarak etkili araçlar ve teknolojiler dayatılıyor. Ama bunları satın alamıyorlar, paraları yok. O zaman onlara para verin. Ve kimse onlara para vermiyor. Ama bu araçlar, bence yeni sömürgeciliğin araçları. Onları tekrar Batı teknolojisine ve kredilerine bağımlı olmaya zorluyorlar. Berbat şartlarda kredi veriyorlar. Kredileri geri ödemek imkansız.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Afrika ve Asya'daki ülkelerin neden aktif büyüme merkezleri haline geleceğini açıklarken, önemli nedenler arasında yüksek nüfus artışı ve düşük kentleşme düzeyini olduğunu vurgulayarak, “Neden böyle düşünüyoruz: Bunun birkaç nedeni var. Birincisi bu ülkelerde büyük ve hızlı bir nüfus artışı yaşanıyor. İkincisi, dünyanın bu bölgelerindeki kentleşme düzeyi hala düşük ve bu düzey kesinlikle artacak" dedi.
DÜNYA
Rusya Devlet Başkanı Putin: Rus-Türk münasebetleri iyi komşuluk ve yapıcı bir nitelik taşıyor
Yorum yaz