Ankara'da gerçekleştirilen TUSAŞ saldırısının ardından TUSAŞ'ın öne çıkan faaliyetleri tek tek aratılmaya başlandı. Milli muharip uçağı, HÜR-JET, ATAK helikopteri ve GÖKBEY gibi pek çok savunma sanayi ürün ve sistemlerine önemli katkılar sağlayan TUSAŞ'ın anka 3 SİHA uçağının özellikleri gündeme geldi. Özellikle Anka 3, TUSAŞ üzerinde uçuş uçuş gerçekleştirmesinin ardından dikkatleri üzerine topladı.
Türk Savunma Sanayi Şirketi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve ilk motor çalışmasını Mart 2023'te yapan TUSAŞ Anka 3 insansız savaş uçağı, 28 Aralık 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirildi. 250'ye yakın mühendis ve teknisyenin üzerinde ivedilikle çalıştığı TUSAŞ Anka-3 SİHA uçağının yapımında AI kullanılarak yapay zeka modellemeleri, simülasyon ve son teknolojiler kullanıldığı bildirildi.
Türkiye savunmasına büyük bir güç katacağı açıklanan TUSAŞ Anka-3 savaş uçağının bir saati aşkın süre otonom olarak uçabildiği açıklandı.
TUSAŞ Anka 3 özellikleri nelerdir?
TUSAŞ tarafından geliştirilen TUSAŞ Anka 3 özellikleri MRBS'23'te yapılan sunumda açıklandı. İnsansız hava uçağının yaklaşık 7 ton kalkış ağırlığına sahip olduğu ve 40 bin feet irtifada görev yapabileceği belirtildi.
0.7 Mach sürate ulaşabileceği belirtilen TUSAŞ Anka-3 özelliklerinden birinin de uçağının on saat havada kalabilmesi olduğu açıklandı. Mühendisler, TUSAŞ Anka 3 motor tipi olarak dikey kuyruksuz Turbofan motoru kullanıldığını belirtti.
TUSAŞ nedir? Faaliyetleri neler?
1973 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çatısında kurulan TUSAŞ, TSK'nın F-16 uçaklarının kullanılması kararıyla 1984'te TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ), Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak 25 yıllığına kuruldu. 25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırıldı.