Türkiye'nin bir süredir yaşadığı 'vize krizi' en çok iş insanlarını etkiliyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç de bu konuda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerken AB ülkelerini 'kendinize zarar veriyorsunuz' diyerek uyardı. Kısa süreli vizeler nedeniyle iş insanlarının sürekli başvuru yapmak durumunda kaldığının altını çizen Avdagiç, "Geliyor, mülteci olarak kalıyor iddiasını ileri sürüyorsunuz. Siz o kişiye 1 haftalık veya 10 yıllık vize verdiğiniz zaman ne değişiyor? 1 hafta verdiğinizde de ülkenizde kalacağı varsa kalıyor" dedi.
Ezberlenen bir yaklaşım sitemi
Bu konudaki çalışmalar hakkında konuşan Avdagiç, AB'nin üst düzey yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde 'ezberlenen bir yaklaşım' gördüklerini belirterek şunları söyledi:
"Önce vize başvuruları çok arttı, yetişemiyoruz diyorlar. İkinci olarak da vize verdikleri kişiler içinde geri dönmeyenlerin sayısının çok fazla arttığını öne sürüyorlar. İkisinin de doğru olmadığını kendilerine ifade ediyoruz. Siz, başvuranlara 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay gibi kısa süreli vize verdiğiniz için o kişi tekrar müracaat etmek zorunda kalıyor. Başvuru sayısında artış yok, burada bir mükerrerlik var."
Vizeyi kısa verdiğinizde de kalacağı varsa kalıyor
Avdagiç, AB'nin vize sorununa 'mülteci sorununu' gerekçe göstermesinin de çelişkili ve teknik olarak karşılığı olmayan bir tutum olduğunu vurgulayarak, "Geliyor, mülteci olarak kalıyor iddiasını ileri sürüyorsunuz. Siz o kişiye 1 haftalık veya 10 yıllık vize verdiğiniz zaman ne değişiyor? 1 hafta verdiğinizde de ülkenizde kalacağı varsa kalıyor. Yani vizeyi kısa vermiş olmanız, onun kalma kararını değiştiren bir şey değil. Onun teknik bir karşılığı bizim nezdimizde yok." ifadelerini kullandı.
Vize vermemek için her türlü bahaneyi üretiyorlar
Avdagiç, AB'nin hem Çin'in ticari baskısından yakındığını hem de tedarik sorununu çözebileceği Türkiye'deki iş insanlarına kısa süreli vize vermek ya da hiç vize vermemek için her türlü bahaneyi ürettiğini kaydederek, "Avrupalı diplomatlara diyoruz ki bizim makine talep eden iş adamımızın ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinesi alıyorlar diye Çin'den şikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz." diye konuştu.