DÜNYA

NATO'dan Türkiye’nin BRICS ile münasebetlerine ilişkin açıklama

NATO Genel Sekreteri Rutte Türkiye'nin BRICS ülkeleriyle işbirliği yapma hakkına sahip olduğuna inandığını belirterek ancak bu durumun NATO üyeleri arasında tartışma yaratabileceğini vurguladı.
Sitede oku
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Estonya ziyareti sırasında düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin BRICS ile yürüttüğü münasebetlere ilişkin yorum yaptı.
Türkiye'nin BRICS ülkeleriyle işbirliği yapma hakkı olduğunu ve bu durumun Türkiye'nin NATO üyeliğiyle çelişmediğini belirten Rutte, gazetecilerin NATO'nun Türkiye'nin BRICS ile işbirliğini geliştirmesinden endişe duyup duymadığını sorması üzerine şunları söyledi:
NATO'da 32 demokrasiden oluşuyoruz. Elbette şu ya da bu konuda her zaman tartışmalar olacaktır. Ancak Türkiye'nin ortaklarıyla ya da BRICS ortaklarıyla çalıştığını biliyoruz, bunu yapmaya hakları var.

'Tartışma yaratabilir'

Rutte açıklamasının devamında ise Türkiye'nin BRICS ile ilişkilerini geliştirme arayışının NATO ülkeleri arasında tartışma yaratabileceğinin altını çizerek yine de bu durumun Ankara ve ittifakın birbirleri için önemini değiştirmeyeceğini söyledi.
Rutte söz konusu soruya ilişkin cevabını, "Türkiye her zaman NATO'nun bir parçasıdır ve öyle kalacaktır, bundan kesinlikle eminim. NATO Türkiye'de çok popüler ve Türkiye de NATO'da çok popüler. Dolayısıyla birbirimizin faydalarını en üst düzeye çıkardığımızdan emin olmalıyız ve müttefikimiz oldukları için çok mutluyuz" cümleleriyle tamamladı.
POLİTİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi için Rusya'ya gidiyor: Putin ile görüşmede neler konuşulacak?
Yorum yaz