EKONOMİ

Türkiye'de de yayılıyor: İslam Memiş'ten 'doom spending' konusunda 'Herkes 2030'da ektiğini biçecek' uyarısı

Ekonomide yeni dünya düzenini tanımlayan terimlerden 'doom spending' yani kıyamet harcaması etkileri Türkiye'de de görülüyor. Ekonomi uzmanı İslam Memiş, "Varlık sahibi olamayacağını düşünen dünyada belli bir grup insan, para biriktirmeyi anlamsız buluyor" dedi ve "Herkes 2030'da ektiğini biçecek" uyarısında bulundu.
Sitede oku
Ekonomide yaşanan global ve bölgesel krizlerin ardından yeni bir tabir ortaya çıktı: Doom spending.

Doom spending nedir?

Para piyasalarını uzmanı İslam Memiş, kavramı şu şekilde açıkladı:

"Anlamı "Kıyamet Harcaması" Ekonomide yeni bir tabir ve bugünlerde çok konuşuluyor. Son yıllarda aşırı artan enflasyon, dünyada insanların alımı gücünün azalmasına, fakirliği iliklerine kadar hissetmesine ve geleceğe dair umutsuz olmasına neden oldu. Yeni dünya düzeni olarak görebilirsiniz. Varlık sahibi olamayacağını düşünen dünyada belli bir grup insan, para biriktirmeyi anlamsız buluyor. Umutsuzluk harcaması işte tam da burada devreye giriyor. "Kriz var ama AVM'ler tıklım tıklım, bu ne biçim kriz?" diyenler var ya, işte onların anlayamadığı bir harcama. Burada en büyük görev anne ve babalara düşüyor. Bireyler, çocuklarına vakit ayırmadıkça, iletişimlerini sağlam kurmadıkça, telkinlerini artırmadıkça maalesef durumlar daha da kötüleşecek. Kimse kural koyuculardan medet beklememeli. Herkesin görevi farklı."

'Herkes 2030'da ektiğini biçecek'

Harcamaya teşvik eden ve bunu kendi düzeninde mantıkla açıklayan sistemin içerdiği tehlikeye karşı uyaran Memiş, şunları ifade etti:
Kural koyucular, kuralları koyar. Kimsenin başında beklemez! Bu yolculukta herkes yalnız. 2030'a kadar insan davranışlarında, nesillerde, ihtiyaçlarda, kanun, yasa, işleyiş her alanda çok yenilikler göreceğiz. Çok kelimeler öğreneceğiz. Değişim sürecindeki zamana ayak uydurmak zor ama imkansız değil. Herkes 2030'da ektiğini biçecek. Bugün biçtiğinden memnun olmayan, dönüp ektiğine bakacak!"
EKONOMİ
TÜİK açıkladı: İşsizlik azaldı
Yorum yaz