ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Julianne Smith, NATO'nun Ukrayna'yı yakın gelecekte ittifaka davet etmeyeceğini söyledi.
Smith online brifing sırasında yaptığı açıklamada “Şu anda ittifakın kısa vadede bir davetten söz ettiği bir noktada değiliz” dedi.
Smith konuşmasında ayrıca NATO'nun Ukrayna'nın bir noktada örgüte üye olacağı yönündeki pozisyonunu koruduğunu kaydederek yaklaşan NATO Bakanlar Toplantısı sırasında ittifak üyelerinin Kiev'e yardımın devamını ve Ukrayna'nın taleplerine bağlı olarak artırılması olasılığını görüşeceklerini söyledi. Smith konuşmasında ek olarak, Ukrayna'nın ilave hava savunma sistemlerine ve topçu birliklerine ihtiyacı olduğunu söyledi.
Smith, “Bu bakanlar toplantısının sonucunda ek yatırımlar göreceğimizi umuyorum” dedi.
'Kiev onları kabul etme niyetimizle yetinmeli'
ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Smith, Ukrayna'nın zamanlama konusunda tartışmak yerine NATO'nun kendisini ittifaka kabul etme niyetini açıklamasıyla yetinmesi gerektiğini söyledi.
Smith açıklamasında şu cümlelere yer verdi:
Bunun nasıl ve ne zaman olacağının zamanlamasını ve mekaniğini kesinlikle tartışabilir ve tartışabiliriz. Ukrayna'daki dostlarımız için önemli olan, Temmuz ayındaki zirvede hiçbir devlet başkanının ortak önermeye meydan okumadığını anlamalarıdır ve bence Ukrayna'daki dostlarımızın odaklanması ve taahhüdümüzün sağlam olduğunu anlamaları gereken şey budur.
'Rusya'nın derinliklerine yönelik saldırılara yaklaşımımız değişmedi'
ABD'nin NATO Büyükelçisi Smith, ABD'nin Ukrayna'nın uzun menzilli ABD silahlarını kullanmasını kısıtlamaya yönelik yaklaşımının değişmediğini söyledi.
Smith brifingde sırasında, “ABD'nin yaklaşımında bir değişiklik olduğuna dair açıklayacağım bir şey yok” cümlesini dile getirerek ABD'nin Ukrayna'nın bölgede Amerikan uzun menzilli silahlarını kullanmasına ve Harkov'un savunmasına izin verdiğini hatırlattı.
Smith, Kiev'in bu silahları başka yerlerde kullanmak istemeye devam ettiğini söyledi.
Rusya, Ukrayna'ya silah sevkiyatının çözümü engellediğine, NATO ülkelerini doğrudan çatışmaya dahil ettiğine ve bu durumun 'ateşle oynamak' olduğuna dile getirmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna'ya silah sevkiyatının Moskova için meşru bir hedef olacağını belirtmiş; ABD ve NATO'nun sadece silah tedarik ederek değil, aynı zamanda İngiltere, Almanya, İtalya ve diğer ülkelerdeki personeli eğiterek de çatışmaya doğrudan dahil olduğunu dile getirmişti. Kremlin ise Batı'dan Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapmasının müzakerelere için uygun olmadığını ve olumsuz bir etkisi olacağını vurgulamıştı.