POLİTİKA

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan Rusya açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş TBMM’nin yeni yasama dönemi öncesinde düzenlendiği basın toplantısından Rusya ziyareti kapsamında bilgi verdi. Kurtulmuş çok kutuplu bir dünya vurgusu yaptı.
Sitede oku
Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş TBMM’nin 28’nci dönemin birinci ve ikinci yasama yılına ilişkin değerlendirme yaparak, üçüncü yasama yılına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
Parlamenter Diplomasi konusunda geçtiğimiz iki yasama yılında 12 ülkeye ziyarette bulunduğunu belirten Meclis Başkanı Kurtulmuş, son Rusya temaslarına ilişkin de bilgi verdi. Kurtulmuş Moskova ziyaretine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Rusya ziyaretimiz beklenenin de üzerinde olumlu bir atmosferde gerçekleşti. Rusya Federasyon Meclisi’nde konuşma yaparak, Rus parlamenterlere seslendik. Duma, Dişilikler Enstitüsünde konuşma gerçekleştirdik. Rusya Devlet Başkanı Putin’in kabul ile faaliyetlerimizi en üst seviyede gerçekleştirdik. ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi ile birlikte yeni bir dönem başlamıştır. Bundan sonra dünya sistemi çok kutuplu olacaktır. Artık çok kutuplu bir sistemin içindeyiz. ABD’nin tek başına yönettiği bir sistemde değiliz. Yeni güç denklemleri ortaya çıkacak. Türkiye Cumhuriyeti ABD’de üst düzey temaslar yaparken, bizim Rusya’da bu şekilde temaslarda bulunmamız Türkiye’nin potansiyelini göstermekte.”

BRICS üyeliğinin görüşmelerde gündeme geldiğini belirten Numan Kurtulmuş şöyle konuştu:

“Görüşmelerimizde bu konu gündeme geldi. Müspet baktıklarını gördüm henüz bir platform şeklinde gelişme potansiyeli olan bir oluşum. Ekonomileri, nüfusları itibarıyla dünyanın önemli bölgelerinde güç merkezleri özelliğine kavuşmak üzere olan bazı ülkeleri temsil ediyor. Bunun nasıl gelişeceğine biz de zaman içerisinde göreceğiz ama Türkiye’nin çok taraflı diplomasisinin gereğidir. Türkiye bugün bile aynı anda birden fazla yerle ilişkisini sürdürebilen bir ülkedir. Türkiye’nin gerçekten tüm bu ilişkileri sürdürürken Türkiye’nin doğunun ne batının ne kuzeyin ne güneyin paralelini ya da peykine düşecek bir ülke değildir. Türkiye oraya yöneliyor diye, orada da üyelik için gayret ediyor diye, eksenini değiştirecek bir ülke değildir. Türkiye’nin tek ekseni vardır o da kendi milli eksenidir. BRICS meselesi daha başlarda olgunlaşma sayfasında bir girişim, Türkiye bu konuda beyanlı tavrını niyetini ortada ortaya koyuyor.”

Anayasa ile ilgili konuştu

Anayasa çalışmaları hakkında da konuşan Kurtulmuş, "İlk dört madde konusunda TBMM'de temsil eden partilerin hemen hemen tamamının mutabık olduğunu, yapılacak tartışmaların lüzumsuz zaman kaybı olacağını ifade etmek isterim. Parlamentoda bulunan partilerin görüşlerinin alınması ve sürecin açık şekilde yürütülmesi yanında üniversitelerin, hukuk camialarının, STK'ların görüşlerinin alınacağı bir dönemi TBMM Başkanlığı olarak kendimizi yükümlü sayıyoruz" dedi.
Kurtulmuş, "TBMM'de zaman zaman kavgalar görünüyor. Fedakarca çalışan bir meclise kavga görüntüleri yakışmıyor. Meclis gruplarına yapacağım ziyarette bu konuyu gündeme getireceğim" dedi.
POLİTİKA
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Nasrallah açıklaması: 'İşgal, imha ve ilhak politikasının vahim bir sonucu'
Yorum yaz