DÜNYA

Rusya Devlet Başkanı Putin, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile Kremlin'de bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Kurtulmuş ile Kremlin'de bir araya geldi.
Sitede oku
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi bir ziyaret için Rusya'da bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'u Kremlin'de kabul etti.
Kurtulmuş Rusya ziyareti kapsamında Salı günü Dışişleri Bakanlığı Diploması Akademisi'ni ziyaret ederek öğrencilere hitap etmişti. Kurtulmuş bugün sabah saatlerinde ise, Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Genel Kurulu'nun yeni yasama dönemi açılış toplantısında senatörlere konuşma yapmıştı.

'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 23 Ekim'de Kazan'da ikili bir görüşme yapacağız'

Rusya Devlet Başkanı Putin, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüşmesinde şu cümleleri kaydetti:

Sizi gördüğüme çok memnun oldum. Rusya'ya hoş geldiniz. Burada yoğun bir programınız olduğunu biliyorum. Türkiye Cumhuriyeti ile parlamenter ilişkiler de dahil olmak üzere tüm alanlarda ilişkilerimizi geliştirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile Astana'da bir araya geldik ve Ekim ayında Kazan'da BRICS zirvesinde kendisiyle tekrar görüşeceğiz. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin dışişleri bakanlıkları aracılığı ile bilhassa ekonomik ve sosyal alanlar ile hemen hemen her alanda başarılı bir şekilde geliştiğini belirtmek istiyorum. İyi komşularız ve halklarımızın, ülkelerimizin yararına çalışıyoruz. Bizim için her şey yolunda gidiyor.

Putin, görüşmesinin basına açık kısmındaki konuşmasında, "Özel ilgi göstermemiz gereken konular var. Şimdi tüm bu alanlarda çok kısaca görüş alışverişinde bulunacağız" cümlesine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en iyi dileklerinin iletilmesini ifade eden Vladimir Putin, Erdoğan'ı Kazan'a beklediğini dile getirerek kendisiyle 23 Ekim'de ikili bir görüşme yapacaklarını aktardı.

'Rusya Federasyonu'na uygulanan yaptırımları, ambargoları hiçbir zaman desteklemedik'

Görüşmede konuşan Kurtulmuş ise şu cümleleri dile getirdi:

Öncelikle iyi karşılama ve nazik misafirperverlik için şükranlarımı ifade etmek isterim. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın içten selamlarını ve en iyi dileklerini iletmek isterim.

Bugün ziyaretimizin üçüncü günü. Çok zengin bir programız var. Sayın Matviyenko ile bir araya geldim, çok yoğun bir görüşme gerçekleştirdik; müzakerelerde bulunduk, ikili ilişkileri ele aldık. Meclise hitap etme ve Rus parlamentosunun iki kanadının da çalışanlarıyla bir araya gelme onurunu yaşadım ve ayrıca gençlerle bir araya geldiğim Diplomasi Akademisi'ni ziyaret etme fırsatım oldu. Ayrıca Moskova'daki Merkez Cami'yi ziyaret ettim ve din adamlarıyla bir araya geldim. Yunus Emre Enstitüsü'nde düzenlenen bir törende konuşma yaptım.

Bu ziyaret benim için çok verimli oldu. Buradan en sıcak anılar ve izlenimlerle ayrılıyorum. Petersburg seyahatinin de çok iyi geçeceğini umuyorum.

Bu sabah Federasyon Konseyi'nde bir toplantı yaptık ve yaptığım konuşma bana Türk-Rus ilişkilerine dair vizyonumu ifade etme fırsatı verdi. Ortak tarihe, iyi komşuluk ilişkilerine dayanan derin bağlar kurmaya başladığımız bir dönemdeyiz ve parlamenter ilişkilerimizin, cumhurbaşkanlarımızın belirlediği öncelikler çerçevesinde her geçen gün derinleşen sürdürülebilir ilişkilerimizi geliştireceğini umuyorum.

"Dünyanın sorunlarına ve Ortadoğu'da yaşanmakta olan derin krize ilişkin ortak bir görüşü paylaşıyor olmamız bizi son derece cesaretlendirmektedir" diyen Kurtulmuş, "İsrail'in Filistin'e saldırısı sadece bölgesel bir sorun değil, sadece Filistinlilerin sorunu değil, aynı zamanda bir dünya toplumu sorunudur. Ve bu soruna ortak bir pencereden bakıyor olmamızdan büyük memnuniyet duyuyorum" cümlelerini kaydetti.
TBMM Başkanı Kurtulmuş konuşmasında ayrıca şu cümleleri kaydetti:

Halklarımızın ve önceliklerimizin ne kadar benzer olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Rusya Federasyonu'na uygulanan yaptırımları, ambargoları hiçbir zaman desteklemediğimizi söylemek istiyorum. Batılı çevrelerin Rusya'yı bu şekilde cezalandırmak istemesi de yanlıştır ve biz bu tutumu hiçbir zaman desteklemedik.

Görüşmelerimizde ilişkilerimizin gelişmesi için başka ne gibi adımlar atabileceğimizi, neler yapabileceğimizi ele aldık.

"Sayın Matviyenko'ya sıcak ve dostane daveti ve burada Moskova'da gerçekleştirdiğimiz samimi diyalog için teşekkür ediyorum" diyen Kurtulmuş, açıklamasını "Parlamenter anlamda yapacağımız çalışmaların bir bütün olarak ilişkilerimize yardımcı olacağını ve geliştireceğini düşünüyorum" cümlesiyle sonlandırdı.
DÜNYA
Kurtulmuş, Rusya Federasyon Konseyi Genel Kurulu'nda hitap etti: Bu dönemin en temel özelliği çok kutupluluktur
Yorum yaz