DÜNYA

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan: Rusya, barış sürecinde yapıcı rol oynadı

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Rusya’nın Ermenistan-Azerbaycan barış sürecinde yapıcı rol oynadığını kaydederek öte yandan Moskova ve Erivan’ın çıkar ve vizyonlarının her zaman örtüşmek zorunda olmadığını savundu.
Sitede oku
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenlenen ‘Erivan Diyalogu’ adlı uluslararası konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Mirzoyan, “Rusya çok yapıcı rol oynadı. Rusya, 2020 (Karabağ) savaşından sonra ateşkes belgesinin imzalanmasında başarı elde eden ülke. Rusya; Ermenistan ve Azerbaycan'ı müzakere masasına getiren arabuluculuk sürecini başlatan ülke. Bu rol daha sonra ABD, AB, Fransa ve Almanya gibi diğer ülkeler ve ortaklar tarafından sürdürüldü. Kazakistan'da Azerbaycanlı meslektaşımla yaptığım son görüşmeyi hatırlatmak isterim” ifadesini kullandı.
Ermenistan ve Azerbaycan’ın pozisyonlarını birbirine yakınlaştırmaya çalışan tüm ülkelere minnettar olduklarını söyleyen Mirzoyan, “Ancak her ülkenin kendi çıkarları olduğunun ve bu çıkarların her zaman Ermenistan veya Azerbaycan'ın çıkarlarıyla örtüşmek zorunda olmadığının farkındayız. Ermenistan ve Rusya'nın vizyonlarının her zaman örtüşmesi zorunlu değil” dedi.
Erivan ve Bakü, 2022’de Rusya, ABD ve AB'nin arabuluculuğunda olası bir barış anlaşmasını görüşmeye başlamıştı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, geçen yılın Mayıs ayı sonunda, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve Karabağ üzerindeki egemenliğini tanımaya hazır olduğunu açıklamıştı.
DÜNYA
Kremlin: ABD gidilecek ülke değil, Putin BM Genel Kurulu’na katılmayacak
Yorum yaz