Ukrayna krizi

Ukraynalı esir anlattı: Sırskiy, Kursk NGS'yi patlatma emrini verdi

Ukraynalı esir Şkoda, Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy’in orduya Kursk Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) girerek oraya patlayıcı yerleştirme emrini verdiği belirterek, "Rusya'yı kendi santralini patlatmakla suçlayacaklardı" dedi.
Sitede oku
Rus ordusuna teslim olan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 82. Hava İndirme Taarruz Tugayı askeri Mihail Şkoda, Sputnik’e açıklamasında, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Sırskiy’in Kursk Bölgesi’ne saldırıdan bir gün önce, 5 Ağustos günü, tugayın 9. Keşif Alayı’nın bulunduğu üsse geldiğini belirterek şunu dedi:
Rusya’ya gidecek olan ekipler olarak toplandık. Sırskiy, bugünün tarihe geçeceğini söyledi. Bir sürü güzel söz söyledi. Çok iyi olduğumuzu, başaracağımızı, çünkü yolların zaten açık olduğunu, istihbaratın bölgede büyük Rus birliklerinin olmadığını bildirdiğini, hızlı bir şekilde Kursk bölgesine nükleer santrale girmemiz gerektiğini söyledi.
Sabotajın hazırlanmasında NATO uzmanlarının da yer aldığını söyleyen Ukraynalı esir, Sırskiy gittikten sonra askerlerin komutanlarına, ‘Bu santrale niye ihtiyaçları var?’ sorusunu sormaya başladığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
Komutanlar bize, ‘Rusya için sürpriz yapmak istiyoruz, oraya patlayıcı yerleştireceğiz’ dedi. Biz de, ‘Ne patlayıcısı? Orayı patlatırsak radyasyondan öleceğiz’ dedik. Bize, patlamadan önce bizi oradan tahliye edeceklerini, oraya Rus birliklerin gireceğini, tüm santral onların kontrolüne geçince uzaktan kumandalı bombanın infilak edeceği ve santralin havaya uçacağını, Ukrayna’nın da Rusya’yı kendi kendini patlatmakla suçlayacağını anlattılar.

'Çernobil'in tekrarını engelleyin'

Ukraynalı asker ayrıca dünya kamuoyuna, nükleer enerji tesislerine yönelik sabotajları önleme çağrısında bulundu.
Şkoda, “Ben, 82. Hava İndirme Taarruz Tugayı 9. Keşif Alayı askeri, Kursk Bölgesi’nde yakalandım. Keşif alayı olarak görevimiz nükleer santrale hızlı bir şekilde ulaşarak patlayıcı yerleştirmekti. Şimdi tüm dünya kamuoyuna seslenerek Çernobil nükleer santralindeki gibi bir kazayı önleme çağrısında bulunmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Kursk saldırısı

Ukrayna ordusu, 6 Ağustos saat 5.30’da Kursk Bölgesi’ndeki toprakları ele geçirme amacıyla saldırıya geçmişti. Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Kursk Bölgesi’ndeki operasyonun düşmanın tamamen bozguna uğratılması ve Rus ordusunun yeniden devlet sınırına çıkmasıyla sona ereceğini kaydetmişti.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın son verilerine göre, Kursk Bölgesi’nde 9bin 300’den fazla Ukraynalı asker etkisiz hale getirildi.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ağustos ortalarında, Ukrayna ordusunun Zaporojye ve Kursk nükleer santralinde ‘kirli bomba’ patlatmayı planladığını bildirmişti. Saldırılarda kullanılacak mühimmatın Dnepropetrovsk Bölgesi’nin Joltıye Vodı yerleşim birimine getirildiği belirtilmişti.
Ukrayna krizi
Beyaz Saray: ABD, Ukrayna ordusunun Rusya'ya yönelik saldırılarına ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı düşünmüyor
Yorum yaz