28 Haziran – 7 Ağustos’ta Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya’yı ziyaret ederek bu ülkelerin yetkilileriyle Ukrayna krizinin çözümünü görüşen Li, ‘mekik diplomasisinin’ dördüncü turunun sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında şu bilgiyi paylaştı:
Tüm taraflar, Batı'nın tedarik ettiği silahlarla Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesi için getirdiği taleplerini sürekli yumuşatmasından endişe duyuyor.
“Savaş alanındaki son durum bu endişeleri doğruluyor” diyen Çinli diplomat, tüm tarafların aynı zamanda çatışmanın tırmanma ve coğrafyasının genişleme riskinden de endişe duyduğunu kaydetti.
"Tüm taraflar, krizin uzamasının nedeninin sadece Rusya ve Ukrayna'yı ilgilendirmediğine inanıyor" diyen Li, "Çatışma aslında belirli silah üreticileri tarafından manipüle ediliyor" diye ekledi.
Daha önce Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 21 Ağustos açıklamasında, Ukrayna’nın Rusya topraklarına Batı yapımı silahlarla saldırı düzenlenmesine uygulanan yasağının kaldırılmasının “barışı koruma çabalarını kolaylaştıracağını” iddia etmişti.
Aynı gün Ukrayna ordusu, Rusya’nın Kursk Bölgesi’nde Rus birliklerin oluşturduğu duba köprülerine yönelik HIMARS çoklu roketatarlardan saldırı düzenlemişti. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Kursk saldırılarında HIMARS kullandığını açıklamıştı. Rus ordusunun bu türden üç sistemi imha ettiği belirtilmişti.
Ukrayna ordusunun Kursk Bölgesi’nde ABD yapımı diğer silah türlerini de kullandığı tespit edilmişti. Rus güçlerin bu silahları aktif olarak imha ettiği bildirilmişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna ordusunun Kursk saldırılarının Batı’nın izni ve aktif desteği ile gerçekleştirildiğini dile getirmişti.