TÜRKİYE

Türkiye'de Batı Nil virüsü 6 kişide görüldü: Batı Nil virüsü nedir?

Batı Nil Virüsü enfeksiyonu, insanlara en çok enfekte sivrisinek ısırmasıyla bulaşıyor. Vakalar genellikle yaz aylarında artış gösteriyor. Avrupa'ya geçen hastalık Türkiye'de de 6 kişide görüldü. Peki, Batı Nil virüsü nedir, nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir?
Sitede oku
Güney Amerika'dan gelen ölüm haberlerinden sonra Avrupa kıtasına geçen hastalık Türkiye'de de görüldü. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 6 kişi Batı Nil Virüsü hastalığına yakalandı.
Sağlık Bakanlığı açıklamasında; ''Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık genelde mevsimsel olup yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülmektedir. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.'' ifadelerini kullandı.
Batı Nil Virüsü, sivrisineklerin ısırması ile insanlara bulaşır ve virüsün temeldeki taşıyıcısı ise kuşlardır. Batı Nil Virüsü sıklıkla yaz aylarında görülür.

Batı Nil Virüsü belirtileri neler, nasıl geçer?

Hastalığın bulaştığı kişide virüs 3-14 gün sonra hastalık olarak ortaya çıkmaya başlar. Ateş, baş ağrısı ve ishal gibi belirtiler gösteren kişi son olarak nadiren de olsa ölüm ile karşılaşır.
Hastalık nehir kenarlarında kirli sularda yaşayan sivrisineklerden insanlara geçerek son evrede öldürücü hale geliyor.

Batı Nil Virüsü nerede görüldü?

Batı Nil virüsünün, ilk kez 1937’de Uganda’da Batı Nil bölgesinde görüldüğü biliniyor. Batı Nil Virüsü 2024 yılında ise İsrail, Brezilya ve Yunanistan'da görüldü.

Batı Nil Virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Türkiye sınırına kadar gelen Batı Nil virüsünün Yunanistan'ın Rodop kentinde bir kişide görüldüğü açıklandı. Sağlık Bakanlığı 22 Ağustos 2024 itibari ile 6 kişide Batı Nil Virüsü görüldüğünü sosyal medya hesabından açıkladı. Batı Nil Virüsünün hangi şehirlerde olduğu bilgisi ise paylaşılmadı.

Türkiye'de Batı Nil Virüsü nerede görüldü?

Sağlık Bakanlığı tarafından sosyal medya hesabından açıklanan 6 hastanın hangi illerde ve hangi hastanelerde tedavi altında oldukları henüz açıklanmadı.

Batı Nil Virüsü korunma yöntemleri neler?

Batı Nil Virüsü hastalığından korunmak için sivrisinek olan ortamların ilaçlanması ve kirli sulara yakın alanlarda bulunulmaması gerekli. Uzmanlar sivrisineklere karşı uzun kollu kıyafetlerin giyilmesi gerektiğini ve geceleri pencerelerin kapatılarak klima kullanılmasını önerdi.

Batı Nil enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Batı Nil Virüsü hastalığı için henüz geliştirilmiş bir aşı ya da ilaçlı tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak bilim insanları aşı için çalışmalarına devam ediyor.
YAŞAM
Batı Nil Virüsü Türkiye'nin kapısında: Yunanistan'da 10 kişinin ölümüne neden oldu
Yorum yaz