Çiçek aşısı nedir ve Türkiye'de neden durduruldu?
"Çiçek aşısı dünyada binlerce insanı ölüme sürükleyen ya da ciddi lezyonlar bırakarak iyileşen bir hastalığın neticesiydi. 1982 yılına kadar yoğun aşılama çalışmaları sonucu 'eradike' edildi yani yeryüzünden kökü kazındı. Bu sebeple 1982 yılından itibaren aşı gerekmediği kanaatine vardı Dünya Sağlık Teşkilatı. Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünya genelinde aşılama çalışmaları durduruldu.
Türkiye'de çiçek aşısı var mı?
'1982 yılından önce doğanlar antikora sahip'
"Bizim buradaki temel problemimiz şu, 82 yılında kesildiği için 82 yılından önce doğan herkese bu aşı yapılmış olduğu için insanlar bir şekilde koruyucu antikorlara sahipler. Bunlar çapraz reaksiyonla böyle birbirine yakın akraba virüslerin enfeksiyonlarında da koruyucu etki gösteriyor, böylelikle hastalık ya çok hafif geçiriliyor ya da hiç geçirilmiyor. Ama 82 yılından sonra doğanlar bu aşıyı olmadığı için genellikle zaten ölenlere ve ağır geçirenlere bakarsanız maymun çiçeği virüsünün yaptığı hastalık onlarda daha olumsuz sonuçlar doğuruyor."
'40 yaş üzeri ve bağışıklığı sağlam olanlar korunuyor'
"Bugün 40 yaş 42 yaş üzerindeki tüm dünya nüfusu bu aşıyı olduğu için ya hafif atlatacaktır Bunun garantisini kimse veremez tabi immune sistemi devre dışı kaldığı için ama immune sistemi sağlam, aşılanmış her şahıs, maymun çiçeğine karşı bir şekilde çapraz reaksiyonla korunuyor diyebilirim."
'Paniklememek ama dikkatli olmak lazım'
Aynı Kovid-19'da olduğu gibi Dünya Sağlık Teşkilatı bilgilendirme amaçlı tedbir amaçlı kendi görevini yapıyor şu anda. O sebeple paniklememek ama dikkatli olmak lazım. İşte genellikle merhabalaşırken yakın temasta, medeni ülkelerde biz çok sıcakkanlı bir ulusuz. Sarılıp öpüşmeyi, her karşılaştığımız insanla temas etmediğimiz zaman samimiyetsizlik hissettiğimizden, bu alışkanlıklarımız maalesef her tülü bulaşıcı hastalıklar için zemin hazırlıyor. Yani bir baş selamıyla da sevginizi aktarmak mümkün. Toplu taşıma araçlarında da sabah ve akşam saatlerinde seyahat ediyoruz çok yakın temastayız. Yani yine de benim nasihatim özellikle yaşlılara, küçük çocuklara, toplu taşıma araçlarında maske kullanmaları ve mümkünse elle temas ettikten sonra ellerini güzelce yıkamalı ve suya sabuna dokunmaları. Önerilerin arasında yani tabi ki eldiven de kullanılabilir, beyaz pamuklu bir eldiven dışarıya çıkarken ama biraz fazla abartılı geliyor bana. Yani kış aylarında da mesela gribin en çok bulaş yeri birbirimize sarılıp şapır şupur, tek yanak değil çift yanak dalarız kucaklaşırız bu alışkanlıklarımız riskli yıllarda birazcık rafa kaldırmamız doğru olacak