DÜNYA

Rus Dışişleri: NATO'nun desteklediği dünya düzeni kavramı çöktü

Dışişleri Bakan Yardımcısı Verşinin, NATO tarafından desteklenen dünya düzeni kavramının çöktüğünü belirterek tek merkezli dünya düzeninin başarısız olduğunu vurguladı.
Sitede oku
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin tarafından BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, NATO tarafından desteklenen ve tek bir güç merkezinin hakimiyeti ilkesine dayanan dünya düzeni ve güvenlik konsepti tamamen başarısız olduğunu dile getirdi.
Verşinin açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

Diğer bölgesel aktörlerin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Şanghay İşbirliği Örgütü kadar yapıcı olmadığını belirtmek gerekir. NATO tarafından geçtiğimiz on yıllar boyunca desteklenen, tek bir güç merkezinin hakimiyeti ve diğer devletlerin meşru kaygılarının çiğnenmesi ilkeleri üzerine inşa edilen dünya düzeni ve güvenlik konsepti sarih bir şekilde tamamen başarısız olmuştur.

Verşinin açıklamasında, “Bu çerçevede, yeni bir Avrasya güvenlik mimarisine ve kıta devletleri için risk yaratan kavramsal, normatif-hukuki ve kurumsal boşluğun ortadan kaldırılmasına yönelik talep açıktır” dedi.
Ukrayna krizi
Zaharova: NATO Ukrayna'ya üyelik değil 'uçurum' vaat etti
Yorum yaz