DÜNYA

Biden, Trump'a 'kısmi dokunulmazlık' veren kararı 'tehlikeli bir emsal' diye eleştirdi

ABD Başkanı Joe Biden, ABD Yüksek Mahkemesinin, 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale iddiaları için selefi Donald Trump hakkında 'bazı konularda dokunulmazlığı' bulunduğuna karar vermesini 'tehlikeli bir emsal' olarak niteledi.
Sitede oku
ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray’da mikrofonların karşısına çıkarak Yüksek Mahkeme’nin kararını değerlendirdi.

Bugünkü karar kesin olarak başkanın yapabileceklerinin neredeyse hiçbir sınırı olmadığı anlamına geliyor. Bu da yeni bir uygulama. Bu tehlikeli bir emsal, çünkü yönetimin yetkileri artık mevzuat ve hatta ABD Yüksek Mahkemesi tarafından sınırlandırılamayacak.

Amerikan halkının, 6 Ocak Kongre baskınına ilişkin “yanıtlar alma hakkına sahip olduğunu” kaydeden Biden, ancak mahkeme kararının böyle bir gelişmeyi imkansız hale getirdiğini savundu.
Mahkeme kararının ayrıca Trump’ın Kongre baskını davasında ceza alma şansını azalttığını dile getiren ABD lideri, böyle bir kararın ardından ABD başkanlarının istedikleri gibi yasaları ihlal edebileceğini iddia etti.
ABD Yüksek Mahkemesi, dün, hakkındaki 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale iddiaları için eski Başkan Trump'ın "bazı konularda dokunulmazlığı" bulunduğuna hükmetmişti.
Mahkeme, 3'e karşı 6 oyla, eski Başkan'ın resmi eylemleri nedeniyle kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna ancak bu dokunulmazlığın, özel davranışları için geçerli olmadığına karar vermişti.
Mahkemenin kararı, Trump'ın ilgili suçlamaların hangilerinden muaf olup olmayacağının belirlenmesi için düzenlenmesi gerekecek ek brifing ve duruşmalarla yargılama tarihini uzun süre erteleyeceği yorumlarına neden olmuştu.
6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale suçlamalarıyla hakkında dava açılan Trump, görevdeyken işlediği eylemlerin "Başkanlık dokunulmazlığı" kapsamına girdiğini savunarak davanın iptali için Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.
DÜNYA
ABD Yüksek Mahkemesinden Trump’a ‘kısmi dokunulmazlık’
Yorum yaz