Bilim insanlarına göre, ortaya çıkan antibakteriyel özelliklere sahip parçacıklar, dünya genelindeki mahsullerin zararlılardan ve patojen mikroplardan korunmasına yardımcı olabilir. Araştırmanın sonuçları Discover Nano'da yayınlandı.
Tarımsal ürünleri böcek zararlılarından ve patojen mikroorganizmalardan koruyabilecek maddelerin hızlı, seri ve ucuz üretimine duyulan ihtiyacın insanlığın en önemli görevlerinden biri olduğunu belirten bilim insanlarına göre aynı zamanda toplum, bu tür teknolojilerin ‘yeşilleştirilmesini’ amaçlıyor ve birçok çiftçi, insanlar ve çevre için toksik olan pestisitler ve mantar ilaçlarını reddediyor.
Yeni teknolojinin, mahsul hastalıklarını kontrol etmeye yönelik sürdürülebilir yöntemler için daha da geliştirilebileceğini belirten Güney Federal Üniversitesi’nin önde gelen araştırmacılarından Sudhir Şende, “Nanomateryallerin kullanımı, çeşitli fitopatojenik küflere karşı antimikrobiyal etkilerinden dolayı tarımsal üretimin verimliliğini artırabilir. Hasat edilen tahılın hasar görmesi verimi ve çıktıyı azaltır. Çalışmamızda hasat sonrası hastalıklarla mücadeleye yönelik ilaçlar geliştirmek için ‘yeşil’ fitosentezlenmiş gümüş nanopartikülleri kullandık” dedi.