DÜNYA

İsviçre Dışişleri: Ukrayna konferansının hiçbir maddesi Rusya olmadan hayata geçirilemez

İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, İsviçre’nin Bürgenstock kentinde düzenlenen Ukrayna konulu konferansın nihai bildirgesinde onaylanan 3 maddeden hiçbirinin Rusya’nın katılımı olmadan hayata geçirilemeyeceğini belirtti.
Sitede oku
İsviçre Dışişleri Bakanı Cassis, Sputnik muhabirinin ilgili sorusuna, Bürgenstock kentinde düzenlenen Ukrayna konulu konferansın nihai bildirisinde onaylanan 3 maddeden hiçbirinin Rusya’nın katılımı olmadan hayata geçirilemeyeceğini söyledi.
Cassis, ilgili soru karşısında şu yanıtı verdi:

“Federal Konsey, ilk konferansta Rusya’yı aramızda görmeyi planlamamıştı. Ama biz denedik ve bunun imkansız olduğunu gördük. Bu sürecin zamanı geldiğinde Rusya’nın da aramızda olacağı sözü verildi. Şimdi ise soru şu, bu adımı hangi noktada, hangi yolda atabiliriz? Zira bugün sunulabilecek yolların tamamı Rusya’nın katılımını sağlamıyor. Bu, bugün içinde bulunduğumuz bir ikilemdir ve siz haklısınız, bugün aldığımız kararların birçoğu Rusya’nın katılımı olmadan hayata geçirilemez. Bu 3 konuyu seçtik, çünkü Ruslar için asıl değerli olduğunu düşündüğümüz maddeler bunlardı. Bölgesellik gibi diğer sorunlu konulara değinmedik, çünkü az ya da çok tam bir çıkmazda olduğumuzu biliyoruz.

Rusya’nın katılımı olmadan İsviçre’de düzenlenen Ukrayna konulu konferansın sonunda 92 katılımcı ülkeden 79’un imzaladığı nihai bildirgede savaş esirlerinin tam olarak takas edilmesi, Karadeniz ve Azak Denizi’nde serbest dolaşım ve Zaporojye Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) Ukrayna’ya devredilmesi çağrısında bulunuluyor.
Ukrayna krizi
4'ü BRICS üyesi 13 ülke, İsviçre'deki Ukrayna konferansının nihai bildirgesini imzalamadı
Yorum yaz