Yaz aylarında enerji tasarrufu sağlamak ve elektrik faturalarını düşürmek için klima ve vantilatör kullanımına dikkat etmek büyük önem taşıyor. Doğru cihaz seçimi ve verimli kullanım ile serinlerken tasarruf etmek mümkün.
Haziran ayının gelmesiyle sıcaklıklar 30 dereceyi aşarken, serinleme ihtiyacı da artıyor. Sahil bölgelerinde yaşayanlar genellikle klimayı tercih ederken, vantilatörler de sıkça kullanılıyor. Ancak bu cihazların yoğun kullanımı elektrik faturalarında ciddi artışlara neden olabiliyor.
Klima kullanımı ve elektrik faturalarına etkisi
Limak Enerji'nin verilerine göre, yaz aylarında klima kullanımı, evlerde elektrik tüketimini yüzde 50'ye kadar artırabiliyor. Örneğin, 12.000 BTU'luk bir klima aylık 82 TL ek maliyet getirebiliyor. Klima seçerken BTU ve watt değerine dikkat etmek, enerji tüketimini kontrol altında tutmak açısından önemli.
BTU değerine göre tüketim
BTU, klimaların soğutma kapasitesini belirler. BTU değeri arttıkça enerji tüketimi de yükselir. 9.000 BTU'luk bir klima saatte yaklaşık 0.8 kWh enerji harcarken, 18.000 BTU'luk bir klima saatte 1.78 kWh enerji tüketir. Bu nedenle, ihtiyacınıza uygun BTU değerinde klima seçmek, enerji tasarrufu sağlar.
Klima mı, vantilatör mü?
Vantilatörlere kıyasla kuşkusuz açık ara daha iyi bir soğutma sağlayan klimalar, vantilatörlere göre ortalama 20 kat daha fazla enerji harcama kapasitesine sahip. Bu durum göz önüne alındığında vantilatör ile idare edilebilecek sıcaklıklarda vantilatörün tercih edilmesi, eğer sıcaklık daha da yüksekse önce vantilatör çalıştırarak, ortamı biraz serinlettikten sonra vantilatörü kapatarak klimayı çalıştırmak elektrik tasarrufu sağlamaya yardımcı oluyor.
Vantilatörler daha ekonomik bir alternatif
Küçük alanlarda vantilatörler, klima kadar etkili olmasa da daha düşük enerji tüketimi sağlar. Ortalama 50-100 watt arasında enerji harcayan vantilatörler, aylık elektrik faturasına 15-25 TL arasında ek maliyet getirir. Bu nedenle, vantilatörler enerji tüketimi açısından daha ekonomiktir.
Klima seçimi ve doğru kullanım
1.
Alan büyüklüğü: Küçük alanlar için duvar tipi klimalar, geniş alanlar için salon tipi veya merkezi klimalar tercih edilmelidir.2.
BTU değeri: Kullanılacak alanın büyüklüğüne uygun BTU değeri seçilmelidir.3.
Enerji verimliliği: Enerji verimliliği yüksek klimalar tercih edilmeli ve EER değerine dikkat edilmelidir.4.
Bakım: Klimanın verimli çalışması için düzenli bakım yaptırılmalıdır.Enerji tasarrufu i̇çin i̇puçları
1.
Sıcaklık ayarı: Klimanızı 23-26 derece arasında ayarlayarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz.2.
Güneş isısını kesin: Perde, jaluzi veya kepenk kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.3.
Hava giriş çıkışını kapatmayın: Klimanın iç ve dış ünitelerinin hava giriş çıkışının kapanmamasına dikkat edin.4.
Nem alma modu: Nemli günlerde klimayı nem alma modunda çalıştırın.5.
Filtre temizliği: Filtreleri düzenli olarak temizleyin ve periyodik bakım yaptırın.6.
Pencere izolasyonu: Pencerelerden sıcak hava girişini engellemek için izolasyon malzemeleri kullanın.7.
Tavan vantilatörü: Hava sirkülasyonunu artırmak için tavan vantilatörü kullanın.8.
Fırın ve ocak kullanımı: Fırın ve ocağı uzun süre kullanmaktan kaçının, bu cihazlar evi ısıtarak klimanın daha fazla çalışmasına neden olur.