Ukrayna krizi

Rus askere işkence eden Ukrayna’ya AİHM’de dava açıldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Ukrayna ordusunun esir aldığı Rus asker Denis Reznikov’a yapılan işkenceye ilişkin ‘Reznikov Ukrayna’ya karşı’ başlıklı dava sürecini başlattığı belirtildi.
Sitede oku
Donetsk sakini Denis Reznikov, 2022 sonlarında gönüllü olarak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik özel askeri harekatına katıldı, ama bir buçuk yıl sonra Krasnogorovka’da esir düştü. Ukraynalı güvenlik güçleri esirin kızıyla irtibata geçerek ondan askeri tesislerin fotoğrafını çekip onlara göndermesini talep etti ve buna karşılık babasına işkence yapmayı bırakacakları sözünü verdi. Esir askerin kızı insan hakları savunucularına başvurdu.
Ukrayna ordusunun işkence uyguladığı Rus esir Denis Reznikov
Rus insan hakları savunucusu İrina Vihoreva, Sputnik’e açıklamasında, Reznikov’un durumunu AİHM’ye bildirdiklerini ve dava dilekçesi sunduklarını belirterek şunu anlattı:
AİHM’den geçtiğimiz günlerde cevap geldi. Mahkeme temsilcileri, ‘Renizkov Ukrayna’ya karşı’ başlıklı dava sürecinin başlatıldığını bildirdi. Ancak mahkemenin 39. maddesi uyarınca temsilcileri henüz bu konuyla ilgili Ukrayna hükümetine bilgi vermedi. Ek materyaller toplamamız ve dava metnini hazırlamamız için bize haziran sonuna kadar süre verdiler. Halihazırda avukat bununla meşgul.
Rus esire uygulanan işkenceyle ilgili AİHM'de dava açıldı
Hukukçu, Reznikov’a yönelik işkenceyle ilgili bilgiyi İsviçre Dışişleri Bakanlığı’na da sundu. İsviçre’de 15-16 Haziran günleri yapılacak Ukrayna Konferansı’nda esirler konusu da değerlendirilecek.
Ukrayna krizi
Pentagon: ABD, Kiev'in Rusya topraklarına saldırmadan da başarıya ulaşma şansı olduğuna inanıyor
Yorum yaz