DÜNYA

BM Genel Kurulu 'Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü' ilan edilmesi karar tasarısını kabul etti

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz'un 'Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü' ilan edilmesi talep edilen karar tasarısını kabul etti.
Sitede oku
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 11 Temmuz'u '1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma ve Uluslararası Düşünce Günü' ilan edilmesini talep eden karar tasarısını 19’a karşı 84 oyla kabul etti.
Oturum, hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililer için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Oylama öncesinde söz alan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, karar tasarısının "çok siyasi olduğunu" savundu.
Bireysel olarak olaya ilişkin suçluların cezalandırıldığını ifade eden Vucic, karar tasarısının ne Bosna-Hersek ne de bölgedeki istikrar ve birliğe katkı sağlamayacağını, aksine bölünmüşlükleri artıracağını dile getirdi.
Vucic, Almanya'yı karar tasarısını desteklemeyen ülkeleri tehdit etmekle suçlayarak, "Bunlar mı Avrupa'nın değerleri?" sorusunu yöneltti.

Karar tasarısı

Almanya ve Ruanda tarafından sunulan ve Türkiye'nin yanı sıra 40'tan fazla ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulunda 84 "evet" oyuyla kabul edildi.
Tasarı, 68 "çekimser" ve 19 "hayır" oyu aldı.
Kararda, her yıl 11 Temmuz'un 'Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü' olması kararlaştırılırken, bu günde hem kurbanların anılmasına ilişkin hem de bilinç ve eğitimi artıracak faaliyetlere yer verilmesi talep edildi.
Soykırım suçluları cezalandırılırken uluslararası hukuk uyarınca hiçbir etnik, dini ya da başka bir grup ve toplumun hedef alınmadığı vurgulanan kararda, uluslararası hukukun üstünlüğünün önemine işaret edildi.
BM Genel Kurulu'nda her ülkenin bir oy hakkı bulunuyor. BM Güvenlik Konseyinin aksine, hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor.
Bağlayıcılığı olmasa da Genel Kurul kararlarının siyasi ağırlığı bulunuyor ve uluslararası topluma güçlü mesaj veriyor.
DÜNYA
Gürcistan Başbakanı Kobakhidze: AB, 'Fico'ya ne olduğunu gördünüz' diyerek beni tehdit etti
Yorum yaz