Gürcistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başbakan İrakliy Kobahidze’nin ABD’nin dayattığı şartlar nedeniyle Washington ziyaretinden vazgeçtiği bildirildi.
Açıklamada şu ifadeye yer verildi:
“ABD Büyükelçiliği’nin açıklamasında, Gürcistan hükümetinin üst düzey temsilcilerinin ABD’ye davet edildiği, ama Gürcü tarafının bu daveti reddettiği ifade edildi. Bu bağlamda şunu açıklığa kavuşturmak isteriz ki, Gürcistan Başbakanı ABD’ye davet edilirken ziyaret öncesinde Gürcistan parlamentosunun ‘Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı’ yasa tasarıyla ilgili görüşmeleri askıya alması şart koşuldu. Şarta bağlı ziyaretin yapılması, karşılıklı saygı ve karşılıklı güvene dayanması gereken ortaklık ruhuna uygun değildir.”
Gürcistan Parlamentosu, 1 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen genel oturumda halkı sokaklara döken tartışmalı 'Yabancı Nüfuzun Şeffaflığı' yasa tasarısını ikinci okumada oy çokluğuyla kabul etti.
Yasa, yalnızca yabancı gücün çıkarlarını destekleyen kuruluşların kayıt altına alınmasını ve bunların finansmanının şeffaflığını öngörüyor. Yasa ile söz konusu kuruluşların faaliyetlerine herhangi bir kısıtlama getirilmiyor. Yalnızca yıllık gelirlerinin yüzde 20'sini bir dış güçten sağlayan tüzel kişiler, 'yabancı bir gücün menfaatlerini gözeten kuruluş' olarak kabul edebileceği belirtiliyor.
Muhalefet, düzenlemenin bir 'Rus yasası' olduğunu öne sürüyor. Tasarıya ilişkin ABD ve Avrupa'dan da tepkiler gelmeye devam ediyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu yasaya ilişkin iddalara yanıt vererek, Gürcistan'daki yabancı ajanlar yasasının ne özde ne de biçim açısından Rusya ile bir ilgisi olmadığını, Gürcü yetkililerin kendilerinin de Amerikan kurallarına benzer kurallar getirdiklerini söylemişti.