Mesele şu ki, Mustafa Kemal Atatürk bizzat çocukların geleceğimiz olduğuna inanıyordu ve bunu Meclis’in ilk oturumunda dile getirmişti. O günden beri 23 Nisan’da çocuklara özel ilgi gösteriliyor. Her yerde, tüm anaokullarında, okullarda, hatta üniversitelerde şenliklerin yapıldığı bu gelenek beni çok etkiliyor. Özellikle çocukların, halk danslarını da içeren okul gösterilerinde yer aldığı harika geleneğini seviyorum. Çocukların, ülkenin Karadeniz, İç Anadolu ve Ege gibi farklı bölgelerinin halk danslarını öğrenmesine hayranım. Bence bu harika gelenek! Mesela bir iş arkadaşım Türkiye’de oturduğu sırada çocuğu okulda zeybek oynuyordu. Bu Mustafa Kemal Atatürk’ün de sevdiği bir danstı. Hatta zeybek oynadığı bir video kaydı da var.
Çocuklar, Türkiye Cumhuriyeti’ne ithaf edilen şiirleri okuyarak Anavatan sevgisini gösteriyor ve ifade ediyor. Bunun, Türkiye’de farklı düzeylerde sürekli destek gören yurtseverlik eğitiminin çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum. Çocuklar, ülkelerinin geleceğini temsil ediyor ve bu da Atatürk’ün dile getirdiği çocuklar geleceğimizdir felsefesinin devamı olarak hizmet ediyor.
Elbette Türkler, aile ilişkilerine çok önem veren ve değer veren bir millet olarak, evlilikte her zaman birden fazla çocuk sahibi olurlar. Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi’nde ve diğer kurumlarda Rusya’da yaşayan Türk çocuklarına yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklere sadece Türk çocukları değil, Ruslar da davet ediliyor. Birçok Rus çocuk günümüzde Türkçe öğreniyor. Bu bayrama ithaf edilen konserlerde Türk ve Rus çocukların birlikte yurtseverlik şiirlerini okuduğuna defalarca tanık oldum.
Türkiye’nin Rusya Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü’nün, Rusya’da yaşayan ve Türkçe öğrenen çocuklar arasında 23 Nisan günleri Türkçe olimpiyatı düzenlenmesi iyi olur. Bu çok ilgi çekici olur. Çocukların başrolde olduğu bu bayramın ruhuna uygun olur. Aynı zamanda Rusya’da Türk dilinin yaygınlaşmasına ve dile olan ilginin artmasına da katkıda bulunur.