Stoltenberg: Ukrayna'daki savaş kritik bir aşamaya giriyor... Verilen desteğin sahada büyük bir fark yarattığını görüyoruz... Uzun vade için hazırlıklı olmalıyız ve ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'ya destek vermeye hazır olmalıyız... İttifakın doğu kanadındaki varlığımızı önemli ölçüde artırıyoruz, önemli boyutta hava ve deniz kuvvetleri tarafından desteklenen yüzbinlerce askeri yüksek hazırlık seviyesine geçiriyoruz.
Blinken: Rusya'nın saldırganlığını bitirmenin tek yolu diplomasidir ancak şu anda diplomasi yürütebileceğime dair bir işareti Rusya'dan göremiyoruz. Ancak bunun zamanı geldiğinde Ukrayna en güçlü durumunda olmalı.
Blinken: Kremlin'in saldırganlığına karşı durmanın maliyeti yüksekken, geri durmanın maliyeti daha da yüksek olacaktır... Enerji maliyetlerinin arttığı Avrupa'da pek çok kişi bu kış evini ısıtmakta zorlanacak. Avrupalı dostlarımızı kışın muhtaç (soğukta) bırakmayacağız.
Blinken: Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği takviyeler, büyük bedel ödediğini gösteriyor. Ukrayna'da muazzam sayıda Rus kuvveti var ve maalesef Devlet Başkanı Vladimir Putin, trajik, korkunç bir şekilde gösterdi ki, Rusya'ya büyük bedel ödetme pahasına çok sayıda insanı bunun içine atacak... Rus ordusunun morali bozuk. Bazı Rus askerleri nereye gönderildiğini bile bilmeden cepheye gidiyor.
Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay çağrısı
Stoltenberg: Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya kabul edilmesine ilişkin protokolü ittifaka üye 30 ülkeden 24'ü onayladı.
Blinken: Müttefikler arasında üyelik için geniş bir uzlaşı bulunduğu, sürecin ilerlediğine inanıyorum... Herkesin odağında transatlantik ittifakın ötesinde bir tehdit oluşturan Rusya'nın olması gerek.
Türkiye ile Yunanistan'a diyalog çağrısı
Blinken: (Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğe yönelik soruya karşılık) Her iki ülke de hayati öneme sahip müttefiklerdir ve ABD’nin dostlarıdır. Farklılıkları bulunuyor. Bu farklılıkların yapıcı şekilde diyalog yoluyla çözüldüğünü görmek isteriz. Geçmişte böyle oldu. Yine bu şekilde çözmelerini bekliyoruz.
Stoltenberg: Türkiye ile Yunanistan çok değerli iki müttefik. NATO'ya birçok farklı şekilde katkıda bulunuyorlar. Aralarındaki farklılıklar elbette diplomatik yollarla çözülmeli... NATO'da Türkiye ile Yunanistan arasında herhangi bir tehlikeli durumu engellemek için gerginliği düşürme mekanizmasını daha önce kullandık.