Polonya-Belarus sınırında göçmen krizi

Putin: Binlerce göçmenin, sınırlarına dayanmasına sebep olan koşulları AB kendisi yarattı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizine ilişkin, ‘binlerce insanın AB sınırlarına gitmesine neden olan koşulları Avrupa’nın kendisinin yarattığını’ söyledi ve Brüksel’in, sorumluluktan sıyrılmak adına bu konuda başka taraflara çeşitli suçlamalar yönelttiğini belirtti.
Sitede oku
Rusya lideri Vladimir Putin, Rossiya-1 televizyonuna demecinde, Rus havayolu şirketi Aeroflot’un Belarus-Polonya sınırında giden göçmenlerin buraya ulaşmasında rolü olduğu yönündeki suçlamalarla ilgili olarak, “Bununla kesinlikle hiçbir ilgimiz yok, kesinlikle yok” dedi.
Putin şöyle devam etti: “Peki niçin birileri böyle diyor? Bu onların vicdanına kalmış bir şey. Yapmak istedikleri şey, sorunlarını, ağrıyan bir baştan sağlıklı bir başa aktarmak. Bu olanların suçlusu kendileri.”
Polonya-Belarus sınırında göçmen krizi
Putin: Rusya’nın Belarus-Polonya sınırındaki göçmen kriziyle hiçbir ilgisi yok
AB’nin Belarus-Polonya sınırındaki gerilim sebebiyle Minsk dahil başka tarafları suçlamasının politik, askeri ve ekonomik nedenleri olduğunu kaydeden Rusya Devlet Başkanı, “Binlerce, hatta yüz binlerce insanın (sınıra) gitmesine sebep olan koşulları kendileri (AB) yarattı. Şimdi de olup bitenin sorumluluğunu kendileri üstlerinden atmak için suçlu arayışına girdiler” ifadelerini kullandı.

'Aeroflot havayolu şirketimizin bu olanlarla ne ilgisi var?'

“Aeroflot havayolu şirketimizin bu olanlarla ne ilgisi var? Aeroflot’un bir uçağı birini bir yere mi götürmüş?” diye soran Putin, “Herhalde birileri bir uçak aracılığıyla üçüncü ülkeler üstünden buraya gitmiş olabilir. Bizim bununla ne ilgimiz var? Bir defa daha söylüyorum: şu an olan olayların sorumluluğunu üstünden atma arzusudur bu” vurgusunu yaptı.
Aeroflot 'göçmenleri Belarus-Polonya sınırına taşıdığı' iddialarını yalanladı

‘Rusya, Belarus-Polonya sınırındaki krizin çözümlenmesine yardım etmeye hazır’

Rusya lideri, ülkesinin, AB sınırlarındaki krizin planlayıcısı olduğuna ilişkin suçlamalar hakkındaysa şunları söyledi: “Polonya-Belarus sınırında neler olduğunu basından öğrendim, bu konuyu (Belarus Devlet Başkanı Aleksandr) Lukaşenko ile daha önce hiçbir zaman görüşmedim. Sadece krizin ortaya çıkmasından sonra onunla (Lukaşenko) iki defa telefonda görüştüm.”
Putin, “Bu nedenle bize yöneltilen suçlamaları duyunca herkese şunu söylemek istiyorum: Kendi iç sorunlarınızla ilgileniniz, kendi yetkili birimleriniz tarafından çözümlenmesi gereken kendi sorunlarınızı başkalarının üstüne atmayınız” dedi. Rusya Devlet Başkanı bunun yanında, “Fakat bununla beraber, burada bize bağlı olan bir şeyler varsa, sorunun çözümüne katkı sağlamaya hazırız” diye ekledi.
Polonya-Belarus sınırında göçmen krizi
Putin’le Lukaşenko, Belarus-Polonya sınırındaki durumu görüştü

‘Rusya, stratejik savaş uçaklarının yer aldığı eğitimler düzenliyor, çünkü buna ayıracak kaynağı var’

Putin, Polonya-Belarus sınırındaki gerilim sürerken, Rusya’nın bu hafta içinde Belarus hava sahasına birkaç defa stratejik bombardıman uçaklarını göndermiş olmasına ilişkin soru üstüneyse, Rusya’nın stratejik uçaklarını içeren eğitim uçuşlarına yeniden başladığını, çünkü şimdi buna ayıracak kaynağının olduğunu söyledi.
Rusya’nın 1990’lı yıllarda stratejik uçaklarının yer aldığı uçuşları tek taraflı olarak durdurduğunu anımsatan Putin, “90’lı yıllarda ve neredeyse 2000’li yılların ortasına kadar bunları (eğitim uçuşları) gerçekleştirmedik, zira uçak motoruna ayrılacak kaynaklardan tasarruf etmeye çalışıyorduk, hatta havacılıkta kullanılan kerosen dahi elimizde yoktu, o dönem elimizde olmayan pek çok şey vardı” dedi.

‘ABD, stratejik savaş uçaklarını uçurmayı hiç durdurmadı’

Rusya Devlet Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bununla ilgili olarak Rusya, tek taraflı olarak stratejik uçaklarımızın uçuşlarını durdurdu. Fakat Amerikalı partnerlerimiz bu uçuşlarına devam etti. Bekledik, sanıyorum yaklaşık beş sene bekledik, sonra da bu uçuşlara yeniden başladık. Bunda şaşılacak bir şey yok, birkaç yıldır bu uçuşları gerçekleştiriyoruz.”

‘Liberalizmi destekliyorum, fakat bu, Batılıların liberalizmden anladığını taklit etmekse en iyi seçenek olmayabilir’

Putin başka bir soru üzerine, Rusya’da liberalizmin gelişmesini desteklediğini, ancak ‘Batı ülkelerindeki liberallerin taklidi olandan ziyade, gerçek liberalizmi desteklediğini’ kaydetti.
KORONAVİRÜS
Prof. Aybar: Koronavirüs neo-liberalizmin inanılırlığını kaybettirdi

‘Liberalizm bu demekse, o zaman Tanrıya şükür bizde hep vardı’

Rusya lideri, “Bizim ülkemizde liberaller var mı ya da liberal düşünceyi desteklemeli miyiz diye sorduklarında, en başta bu kavramın tanımını yapmamız gerekir. Eğer liberalizm düşünce özgürlüğü, seçim özgürlüğü ve çözüm bulma özgürlüğüyse o zaman, Tanrıya şükür, bu, bizde her zaman vardı, şu anda da var ve her daim olacak” vurgusunu yaptı.
İçeride düşünce özgürlüğü gibi pozitif bir gelişim mekanizması yoksa hiçbir ülke etkili bir gelişime, rekabet gücüne ya da geleceğe sahip olamaz” diye devam eden Putin, “Ancak bundan anlaşılan, mutlaka birinin davranışlarını taklit etmemiz gerektiğiyse, liberalizm dendiğinde sadece bazı ülkelerin bundan anladığını anlıyorsak, o zaman bunun seçeneklerden en iyisi olduğunu söyleyemem” dedi.

Dostoyevski’yi alıntıladı: Bizim liberallerimiz çizmelerini temizleyecek birini arayan uşaklar gibidir

Rusya Devlet Başkanı şöyle devam etti: “Bununla ilgili olarak (Rus yazar Fyodor) Dosyoyevski’nin dediklerini hatırlatmak isterim: Bizim liberallerimiz, çizmelerini temizleyecek birilerini arayan uşaklar gibidir. Fakat bu, gerçek liberalizm değildir. Eğer liberallerimiz uşaklar gibi davranmıyor da ülkelerinin iyiliğini istiyorlarsa, o zaman da çabucak kendi önlerine benzer hedefler koyan Rusyacılarla kendilerine ortak zemin bulurlar.”
YAŞAM
Yazarlara sorduk: Tolstoy mu Dostoyevski mi?
Yorum yaz