DÜNYA

Homo sapiens sanılandan erken Avrupa'ya geldi, uzun zaman Neanderthallerle kaynaştı

Dünyada mevcut kalan tek insan türü olan Homo sapiens'in Avrupa'ya sanılandan daha erken geldiğine işaret eden bulgulara rastlandı. Bulgaristan'daki bir mağarada bulunan fosiller, Homo sapiens'in Avrupa'ya 46 bin yıl önce yayılmış olabileceğini gösteriyor.
Sitede oku

Bulgaristan'daki bir mağarada araştırma yapan bilim insanları, bulunan kemiklerin, modern insanınAvrupa'ya sanılandan binlerce yıl önce gelmiş olabileceğinin işareti olduğunu belirtti.

Bu bulgu, Neanderthallerin uzun zamandır Avrupa'da yaşadığı dönemde modern insanın yaşlı kıtaya geldiğinin göstergesi. 

Dolayısıyla Neanderthaller ile modern insanların sanılandan çok daha uzun süre aynı bölgelerde birlikte yaşadıkları çıkarımı yapılıyor. Bu da iki tür arasında önemli kültürel bağlantılar olması gerektiğini düşündürüyor. 

Bulgaristan'ın Bacho Kiro Mağarası'nda bulunan dört kemik parçası ve bir dişten oluşan beş fosille ilgili iki araştırma 11 Mayıs'ta yayımlandı. Ayrıntılı radyokarbon ve DNA testlerine göre kemikler dört Homo sapiens'e ait çıkarken bunların en eskisi 46 bin yıl öncesine tarihlendirildi.

Alanda elle şekil verilmiş bir dizi nesne de bulundu.

Homo sapiens sanılandan erken Avrupa'ya geldi, uzun zaman Neanderthallerle kaynaştı

Aralarında yaklaşık 47 bin yıl öncesine tarihlendirilen ayı dişinden yapılma sallantılı süsler de var. Bunlar daha ileri tarihlerde Neanderthallerin Batı Avrupa'da yaptığı takılara çok benziyor. Dolayısıyla Neanderthallerin öncesinde insan kültürünün bazı yönlerini benimsemiş olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar modern insanın atası olan Homo sapiens'in kısa bir ısınma döneminde Afrika'dan geldiği, o dönemde Avrupa'nın binlerce yıldır bu kıtada yaşayan Neanderthallerin yurdu olduğu görüşünde.

Almanya'nın Max Planck Evrimci Antropoloji Enstitüsü'nun İnsan Evrimi Bölüm Başkanı paleoantropolog Jean-Jacques Hublin, 'insanlarla Neanderthallerin Avrupa'yı 7 bin yıl boyunca paylaştığını' söyledi.

Pazartesi yayımlanan makalelerin yazarlarından olan New York Üniversitesi'nin antropolog araştırmacısı Shara Bailey de "DNA kanıtlarıyla kesinleşti ki, Neanderthal ile Homo sapiens türü birbirleriyle temas ettiklerinde etkileşime geçmiştir. Bazı yerlerde bu etkileşim dostça olmuş olabilir. Biz onların DNA'sını taşıyoruz ve onlar da bizim kültürel buluşlarımızdan etkilenmişler" dedi.

Yorum yaz