Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Ankara'da düzenlenen Küresel Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen 21. Dünya Rus Medya Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Rus dili konuşan uluslararası medya mensuplarını Türkiye'de buluşturan organizasyonun Türkiye-Rusya dostluğuna katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
Birçok meslek gibi gazeteciliğin de içinde yaşanan dijital dönüşüm çağının etkisiyle yenilendiğini, dönüştüğünü ifade eden Oktay, yeni medya araçlarıyla medyanın insan hayatına bu derece girmesinin sonucunda yeni yayın uygulamalarının zaman kazandıran pek çok özelliğinin yanında, kontrol edici ve yönlendirici taraflarının da tartışılmaya başlandığını söyledi.
'RUSYA İLE MEDYA ALANINDA KURULACAK HER KÖPRÜ, TÜRKİYE İÇİN MÜSTESNA BİR YERE SAHİP OLACAKTIR'
Demokrasinin ana unsurlarından olan medyanın bugün fikirleri, tavırları, tüketim eğilimlerini ve hatta dünyayı algılayış biçimini doğrudan etkilediğini anlatan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
'TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ DÜNYA SİYASETİ İÇİN DE BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR'
Oktay, 15 asrı aşkın bir süredir devam eden Türk-Rus ilişkilerinin her iki ülke için olduğu kadar bölge hatta dünya siyaseti için de her dönem büyük önem arz ettiğini vurguladı.
Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Putin'in 2019 yılında 6 kez yüz yüze, 9 kez de telefonla görüştüklerini anımsattı.
Son olarak bu hafta içi Soçi’de, bölgede istikrar ve refah açısından son derece önemli bir buluşma gerçekleştirildiğini hatırlatan Oktay, "Karadeniz'in iki kıyısına güneşli havalar taşıyan Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkanları arasındaki dostluk, sadece iki ülke açısından değil bölgesel ve küresel önem taşımaktadır. Güçlü devlet geleneğine sahip iki ülke arasındaki mevcut ilişkilerin kurumsallaşması ve dostane işbirliğinin sürdürülebilir hale gelmesi için yoğun çabamız sürmektedir" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE HER ZAMAN ÇÖZÜMÜN SURİYE TOPRAKLARI İÇİNDE ARANMASINDAN YANA OLDU'
Rusya ile ilişkileri hem toplumsal ve insani boyutta hem de diplomatik ve ekonomik alanda ilerletmeye kararlı olduklarını vurgulayan Oktay, şu değerlendirmelerde bulundu:
Oktay, Türkiye'de bulunan 4 milyonu aşkın sığınmacının yuvalarına geri dönüşlerinin Suriye'nin yeniden huzura, güvene ve istikrara kavuşmasıyla mümkün olduğunu aktardı.
'TERÖR KORİDORUNA KARŞI ÇIKMAK EN DOĞAL HAKKIMIZ'
"PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Suriye krizini ülkemize taşıma gayretleri ve sınır güvenliğimiz konusunda taşıdığımız hassasiyet, bizi bu meselede sahada fiilen var olmaya mecbur etmiştir" diyen Oktay, şunları söyledi:
Oktay, uluslararası toplumun desteğiyle barış koridoru bölgesine, yaklaşık 2 milyon sığınmacının gönüllü geri dönüşünü hedeflediklerini hatırlattı.
'RUSYA İLE GÖÇMENLERİN GERİ DÖNÜŞLERİ KONUSUNDA DA YAKIN ÇALIŞACAĞIZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin dostlarıyla yürüyen, sahada sözünü söyleyen ve bunun gereğini yaparak sahada netice alan bir ülke olduğunu vurgulayan Oktay, şöyle konuştu:
Oktay, Küresel Gazeteciler Konseyi’nin ev sahipliğinde Rus Dili konuşan uluslararası medya temsilcilerinin Türkiye'de ağırladığı kongre vesilesiyle önemli dostluk köprülerinin ve iş birliklerinin kurulacağına inandığını sözlerine ekledi.