TÜRKİYE

Rus uzmanlardan Patriot kararı yorumu: ABD inisiyatifi ele geçirmek istiyor

Washington’un Türkiye’ye 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava savunma sistemlerinin satışını onaylamasını değerlendiren Rus uzmanlar, ABD’nin NATO’dan partnerine baskı yapmakta ve Rusya’yla işbirliğinden vazgeçirmekte başarısız olduğunu belirtti.
Sitede oku

ABD Dışişleri: Türkiye'ye Patriot satışı için 3.5 milyar dolarlık anlaşmaya onay verildi
Russia Today (RT) televizyonuna konuşan Rus askeri uzman Viktor Litovkin, söz konusunun sadece bir Patriot alayı olduğuna işaret ederek bu sistemlerin Rus yapımı S-400'e göre çok pahalı olduğunu ve bazı teknik özelliklerine göre Rus muadilinin gerisinde olduğunu kaydetti.

Ayrıca satışın ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmasının anlaşmanın hayata geçeceği anlamına gelmediğini vurgulayan Litovkin, Türkiye'nin S-400'ü artık satın aldığını hatırlatarak, "Amerikalılar inisiyatifi ele geçirmek istiyor. Ama Patriot yine de pek etkili değil. Bunun örneğini Suudi Arabistan'da gördük. Bu ülke bu sistemlere sahip ve Yemenli Husilerin fırlattığı eski Sovyet yapımı füzelerin tümünü vuramıyor" ifadelerini kullandı.

Litovkin, "Amerikalılar aslında çoktandır Ankara'ya kendi hava savunma sistemlerini satmak istiyordu ama fiyatta anlaşamıyorlardı. Türkiye pazarlık yapıyor, fiyatı düşürmeye çalışıyor, bu yüzden pahalı Patriot'ların sevkiyatı bu kadar uzadı" diye anlattı.

Rusya Stratejiler ve Teknolojiler Analiz Merkezi Direktör Yardımcısı Konstantin Makiyenko, ABD ile Türkiye arasındaki olası anlaşmayı, ABD'nin örneğin Suudi Arabistan'la yaptığı anlaşmayla kıyasla "pek önemli" olmadığını söyledi.

Makiyenko, RT'ye açıklamasında, "Beyaz Saray'ın kararı, mutlaka gerçek anlaşmanın imzalanmasıyla sonuçlanacak diye bir şey yok. Daha önce buna benzer birçok karar imzaya ulaşmamıştı. Bu sadece ABD yasalarının böyle bir anlaşmayı yasaklamadığı anlamına geliyor" dedi.

'ABD’nin Patriot hamlesi, Türkiye’yi yörüngesinde tutma çabasıdır'
Teknik anlamda aynı anda farklı üreticilerden hava savunma sistemleri almanın Türkiye için uygun olmayacağını dile getiren Makiyenko, diğer yandan savunma alımlarında çoğu zaman teknik gereksinimlerin başlıca rol oynamadığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk-Amerikan ilişkilerinde en dip nokta geçildi. Ankara, rahip Brunson'u ABD'ye iade etmeyi kabul etti. Bunun devamında ülkeler savunma sevkiyatları müzakeresine dönebilir. Bu tür görüşmelerin buzların erimesine büyük katkıda bulunabileceği ortada. Ama aynı zamanda herkes, ABD'nin tüm baskı çabalarının başarısız olduğunu net bir şekilde anlıyor: Türkiye şimdi, birilerin ültimatomlarını dikkate almayacak kadar artık çok güçlü ve bağımsız bir ülke"

Rus uzmanlar, Amerikan idaresinin bu girişiminin Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşmasını bir şekilde etkileyeceğini düşünmek için bir sebep olmadığı konusunda hemfikir.

S-400'ün Amerikan sistemi karşısında büyük üstünlüklere sahip olduğunu hatırlatan Makiyenko, "Türkiye'nin S-400 anlaşmasını gözden geçireceği ihtimali çok küçük. Öncelikle Ankara ithalatı çeşitlendirmeye ilgi duyuyor. Ama başka faktör de var: Amerikan hava savunma sistemlerini aldığınızda onların kontrolü elinizde olmuyor. Bu, S-400 lehine çok önemli bir argüman. Eğer ülke bağımsızlığını ve hava savunma sistemleri üzerindeki kontrolünü korumak istiyorsa sadece tek bir seçeneği kalıyor" dedi.

Yorum yaz