YAŞAM

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu: Petrol de veri de işlendiğinde para ediyor, veri egemenliği kilit önemde

Şirket ve ülkelerin rekabetçi olabilmesinde 'veri egemenliğinin' önemli rolüne işaret eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu "Petrol de veri de ancak işlendiği takdirde milyonlarca, milyarlarca dolar ediyor. Türkiye'nin rekabetçi bir ülke olması, ülkede işlenen veriden katma değer üretilmesinden geçiyor" dedi.
Sitede oku

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu: Yatırım yaparken üzerine ceza ödemek istemiyoruz
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye'nin, dünyanın ilk ticari 5G ağı hizmet veren ülkeleri arasına gireceğine işaret ederek "Bugün bizim ağımız hazır durumda. Hatta, mevcut frekanslarla bugün bile 5G ağı hizmeti vermeye rahatlıkla başlayabiliriz. 5G'de 70 GBPS'lik rekor hıza ulaştık. Bir çok ülkeden farklı olarak Türkiye için 5G teknolojisi, geleceğin değil bugünün teknolojisi. Türkiye'de iki önemli teknoloji partneri Huawei ve Ericsson ile birlikte çalışıyoruz. Turkcell ve Türkiye'nin dünyanın ilk ticari 5G ağı hizmeti vereceğinden eminiz" diye konuştu.

‘FİBER AĞ ULAŞAN HANE SAYISINI 5 MİLYONDAN 20 MİLYONA ÇIKARMALIYIZ'

İstanbul'da uluslararası medya temsilcileriyle bir araya gelen Terzioğlu, Türkiye'nin teknoloji alanında yüzyüze olduğu en büyük zorluklardan birinin fiber altyapısı olduğunu ifade etti. Türkiye'deki tüm fiber şirketlerin bir başka şirket altında birleşmesini öneren Terzioğlu "2013'te fiber altyapı ve tesisatın paylaşılmasıyla ilgili bir mevzuat çıktı. Ancak kural ve düzenlemeler bu mevzuatı yeterince hayata geçirecek ölçüde efektif olmadı. Son 6 yıl içerisinde 2250'den fazla fiber altyapı paylaşım arayışımızın yalnızca 4'ü hayata geçti. Halbuki hiçbir operatör, fiberin ulaştığı hane sayısı olan 5 milyonu tek başına 20 milyona çıkartabilecek güçte değil. Bu yüzden altyapıyı rekabet alanı olmaktan çıkarmalıyız" ifadelerini kullandı.

‘PETROL VE VERİ ARASINDA BÜYÜK BENZERLİK VAR, İKİSİ DE İŞLENDİĞİNDE PARA EDİYOR'

Turkcell CEO’su Terzioğlu: Ucuz parayı değerlendiremedik
Ülkenin geleceğinin ‘veri egemenliğinden geçtiğine' değinen Terzioğlu "Geleceğe doğru şekilde bakıp, doğru öngörülerde bulunmak önemli. Bunu yapabilmek için bizim bir iş modelimiz var. Bu model, veri egemenliğinin bir şirketi de bir ülkeyi de rekabete dayanıklı kılan en kritik önemdeki değişken olduğuna işaret ediyor. Veri egemenliği, verinin bir ülkenin içerisinde kalarak, o ülkede işlenmesi ve yine o ülke için katma değer üretmesidir. Petrol ve verinin benzerliği sıkça ele alınır. Neden? Çünkü ikisi de doğal kaynaktır. Petrol topraktan çıkarılır ve eğer ham olarak satılırsa 70 dolar civarında para eder. Ancak o petrol işlenirse o zaman milyon dolarlar eder. Bu ham bilgi için de geçerli. Değeri ham iken 2 dolar eden veri, işlenip arama motoru, mesajlaşma platformu veya bulut depolama hizmetine dönüştürülürse, o zaman değeri milyar dolarlar eder. Dijital ekonomi tam da bu. Her ülkenin olduğu gibi, Türkiye'nin de rekabetçi bir ülke olması bu veri egemenliğinden geçiyor" dedi.

‘TÜRKİYE'YE GELEN SURİYELİ MÜLTECİLERİN İLK SORUSU Wİ-Fİ ŞİFRESİ OLUYORDU, BÖLGEDEKİ ALT YAPIYI ARTAN KULLANICIYA GÖRE GÜÇLENDİRDİK'

Türkiye'nin halihazırda 3.5 milyonun üzerinde mülteciyi ağırladığına ve bu mültecilere yönelik de çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Terzioğlu "Türkiye'nin misafir ettiği Suriyeli mülteciler örneğinin dünyada eşi benzeri yok. Ülke halihazırda 3.8 milyon mülteci ağırlıyor. Suriyeli mülteciler ülkeye giriş yapmaya başladığı dönemde, Türkiye'nin belirli bölgelerinde data ve sesli iletişim 10'a katlandı. Biz de derhal harekete geçtik ve bölgedeki altyapımızı hızla yeniledik. Süren insan trafiği sebebiyle 20 milyon dolar ek yatırım yaptık. O dönem kamplara yerleşen Suriyeliler, bir kap sıcak yemeğin ardından hemen ‘Wi-Fi şifresi ne?' diye soruyorlardı. Yaygın görüşün aksine, mülteciler için akıllı telefon bir lüks değil, ihtiyaç. Zira akıllı telefonlar, bu insanların geride bıraktıkları aileleri, akrabalarıyla temas kurmalarını sağlıyor" dedi ve şöyle devam etti:

"İşte hem Türkçe öğretmeyi hem de simultane tercüme yapmayı amaçlayan ‘Merhaba Umut' projesi böyle doğdu. ‘Merhaba Umut' uygulaması şimdiye kadar 700 bin kez indirildi. Bu uygulama dolayısıyla, Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Forumu ve Mobil Dünya Kongresi tarafından pek çok ödüle layık görüldük. Ben bu projenin, yüksek teknolojinin nasıl kullanılabileceği ile ilgili son derece önemli bir örnek teşkil ettiğine inanıyorum."

‘MAIL.RU KÜRESEL AKTÖRLERE ÇOK BAŞARILI BİR ALTERNATİF, GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'

Güney Kore’de ilk 5G’li görüntülü arama gerçekleştirildi
Turkcell ile Rusya'nın öncü ve yenilikçi internet şirketi Mail.ru Grubu, dijital hizmetlerini dünya çapında genişletmek amacıyla iş birliği görüşmelerine başladığının hatırlatılması ve süreçte gelinen son durumun sorulması üzerine Terzioğlu "Turkcell ile Rusya merkezli Mail.ru grubu, sosyal medya ve e-posta çözümleri başta olmak üzere farklı internet hizmetleri alanlarında işbirliği olasılıklarını değerlendiriyor. Zira Mail.ru, email ve sosyal medya platformu bu alandaki küresel aktörlere çok başarılı bir alternatif örneği. Mail.ru ile görüşmelerimiz sürüyor ve bu görüşmeler esnasında her iki taraf da çok şey öğreniyor" dedi.

‘ÜSTÜN TEKNOLOJİ TEHDİT DEĞİL ÖĞRENMEK İÇİN FIRSATTIR'

Çinli telekom devi Huawei'nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Başkanı Meng Wanzhou, Kanada'da gözaltına alınmasının hatırlatılması üzerine Turkcell Genel Müdürü "Küreselleşme sürecinde olup biten pek çok şey benim kafamı karıştırıyor. Önceleri küreselleşme, olumlu bir şey olarak tartışılıyordu. Bugün ise bunun tersi konuşuluyor. Bence dünya küreselleşmeli. Biz ise, uluslararası ticarete saygı duymalıyız. Eğer bir şirketin teknolojisi diğerlerinden daha üstünse, bunun bir tehdit olarak değil, kucaklanacak ve bilgi alınacak bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerek. Bizim felsefemiz bu ve ben ülkemizin de aynı çizgide yürümesini umuyorum" yorumunda bulundu.

Yorum yaz