Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye'deki tüm fiber şirketlerin bir başka şirket altında birleşmesini önerdi. Turkcell, Vodafone ve TÜRKSAT'ın son 9 aydır birbirlerinin altyapısını paylaştığını belirten Terzioğlu "Ancak halen Türk Telekom'u bekliyoruz" dedi.
Turkcell'in 2018 Değerlendirme Toplantısı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapıldı. Ekonomi basını ile Girne'de Turkcell'in 2018 performansının değerlendirildiği ve 2019 beklentilerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Terzioğlu, Turkcell'in 2018'i rekor gelir artışıyla kapatmaya hazırlandığını, şirketin 25. yılını kutlayacakları 2019'da da dijitalleşme adımlarına hız vereceklerini söyledi.
Terzioğlu Lefkoşa'da düzenlediği toplantıda telekom sektöründe devletin yatırımları teşvik etmek yerine cezalandırdığına dikkat çekti. Terzioğlu, Türkiye'nin dijitalleşmesinde en önemli gündem maddesinin altyapı eksikliği olduğunu vurgulayarak şu tespitlerde bulundu:
— Ülkemizde yaklaşık 20 milyon hane var ve şu anda fiberin ulaştığı hane sayısı 5 milyon. Acilen 15 milyon haneye daha ulaşmalıyız.
— Büyük çabalar sonucu ancak "Altyapıyı Paylaşalım" noktasına gelebildik. Şu anda Vodafone, Turkcell ve Türksat'la buna başladık. Halen Türk Telekom'u bekliyoruz.
— Telekom sektöründeki şirketlerimizin toplam değeri 8 milyar doların altına indi. Oysa Almanya'da sadece Deutsche Telekom'un değeri 80 milyar dolar. Bir şeyi yanlış yaptık. Sektörün özelleştirme sürecinde istediğimiz sonucu alamadık.
'YATIRIMA CEZA VAR'
— Türkiye'de fiber altyapı yatırımı yaparken harcadığınız 2 liranın 1 lirası ‘geçiş hakkı' oluyor. Yani yatırım yapıyorsunuz, yatırım yapmak için de devlet sizden bir o kadar vergi alıyor. Halbuki yatırım Türkiye'de teşvik edilen bir şey. Bu sektörde tam tersi ceza var.
— Mayıs sonunda Binali Yıldırım'ın önderliğinde mevcudun paylaşılması için prensip anlaşması yaptık. Ama nasıl paylaşacağımız ortada kaldı. O anlaşmayı imzaladıktan sonra kazı yapmamıza da hiç izin verilmedi. 2013'ten bu yana Türk Telekom'a 2 bin 250'den fazla başvuru yaptık ama hayata geçen paylaşım 4 adet.
'ÜLKE DÜŞÜNÜLSÜN'
— Bu konuda temel tıkanıklık noktası şu: Biz diyoruz ki hepsini paylaşalım. Karşımızdaki teklif ise: Bana para ver, ben altyapıyı yapayım, benden al. Biz diyoruz ki "Biz de yapalım, sen de yap. Ben A'yı yapayım, sen B'yi yap." Ama halen bu noktalara gelemedik.
— Burada menfaati, o şirketin mi bu şirketin mi durumundan çıkarmamız lazım. Türkiye'nin menfaati ne diye bakılmalı. Bunu kamu çözecek. Özelleştirmeler kanunla yapıldığı için kanunla değişmesi gerekecek.
— Bugün bunu yaparsak yaparız, yoksa bir daha hiç yapılamaz. Bu durumun bu kadar uzaması bütün Türkiye'nin problemi haline geldi.
— Türk Telekom'un mevcut durumu ortada. Yani bu şirketin yatırım yapmasını bekleyecek bir durum da yok. Artık bıçak kemiğe dayanmış diye düşünüyorum.
'İHALE YAPAYIM, PARA ALAYIM'LA OLMAZ'
— 5G'de doğru bir stratejiyle ilerlenmeli. Erişimle rekabet olmaz. Servislerle, hizmet kalitesiyle olur. O yüzden Türkiye'nin muhakkak suretle "ihale yapayım, spektrum parası alayım" anlayışından uzaklaşması lazım. Sektörde bu değerlerle tekrar 5G ihalesi çıkarmak, spektruma milyarlar vermek, ondan sonra bir de milyarlar ödemek, üç ayrı şirketin bu yatırımları yapması akıl kârı işler değil. Baştan Hazine'ye gelir yaratayım kafasıyla gidersek bunu yapamayız. İhale için 2019 ve 2020 konuşuluyor.
— Daha 4G'yi yapalı üç sene olmuş. Şimdi 5G'yi konuşuyoruz. Yani önden vergi alıyoruz sonra tüm şirketlerden ayrı ayrı yatırım bekliyoruz. Nedense telekom sektörü teşvik konseptinin dışında. Cezalandırma modeline geçmiş durumdayız. Teşvik istemiyoruz. Biz sadece yatırım yaparken üzerine ceza ödemeyelim istiyoruz.