İki ülkenin de ekonomik saldırıya maruz kaldığına işaret eden Erdoğan ise "Biz kiminle dostluk kuracağımıza, kiminle ticari ilişkilerde bulunacağımıza bir yerlerden izin alarak mı karar vereceğiz?" diyerek isim vermeden ABD öncülüğündeki cepheyi sert şekilde eleştirdi. İki ülkenin imzaladığı anlaşmalar, madencilik, deniz taşımacılığı, Ankara Üniversitesi ve Venezüella Bolivarcı Üniversitesi arasında akademik işbirliği, eğitim bakanlıkları arasında anlaşma, dış ticaret ve karşılıklı yatırımları ve savunma sanayii işbirliğine kadar uzandı.
‘ABD'NİN HEDEFİNDEKİ VENEZÜELLA İÇİN TÜRKİYE PAZARI KİLİT ÖNEMDE'
‘ERDOĞAN-MADURO GÖRÜŞMESİNDEN ABD'YE DE GÖNDERME ÇIKTI'
Venezüella'nın Türkiye'ye FETÖ ile mücadele konusunda da önemli bir destek hamlesinde bulunduğunu söyleyen Aslan "Bunun dışında Türkiye FETÖ'yle mücadelesinde Latin Amerika'da simgesel bir iş daha yaptı. Fethullahçılara ait olan iki tane Türk okulu Tayyip Erdoğan'ın bu simgesel ziyaretine jest olarak Türk Devleti'ne verilerek Maarif Vakfı'na teslim edildi" ifadelerini kullandı.
Aslan, ziyaretin Venezüella açısından öneminin de ayrı bir değerlendirme gerektiğini söyleyerek "Birincisi, Amerika destekli sosyal ve askeri bir takım darbe kalkışmaları yaşansa da; Venezüella'da Maduro hükümetinden hoşnutsuz bir kitle de bulunmakta. Bu bağlamda Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinden aslında Venezüella iç siyaseti açısından da ortak diplomatik bir mekanizma ortaya çıkabilir. Bugüne kadar Venezüella sağ muhaletifiyle Venezüella solcu Bolivar hükümeti arasında ortak görüşmeleri eski İspanya Başbakanı Zapatero ve Papa Francis sağlıyordu. Fakat muhalefetle iktidar arasındaki bu sıkıntı bir türlü aşılamadı. Bu anlamda Tayyip Erdoğan, Venezüella iç siyaseti açısından muhalefetle iktidarı bir araya getirmesi noktasında da önemli bir işlev görebilir" dedi.
‘TÜRKİYE, PETROL KARŞILIĞINDA VENEZÜELLA'YA TARIM ÜRÜNÜ İHRAÇ EDEBİLİR'
"Türk müteahhitlerinin de Venezüella'ya önemli katkısı var. Türkiye açısından ise Venezüella petrolü çok kıymetli. Nitekim İran'la gerçekleştirdiğimiz ticarette Amerikan ambargosuna maruz kalmamak için Türkiye istisnai bir devlet olmuştu. Bu bağlamda Venezüela'nın yaşamış olduğu bu ekonomik kıskacı Türkiye belirli bir potansiyele çevirebilir. Keza aynı şekilde Çin'in yapmış olduğu ticarette Venezüella petrolüne karşı tarım ürünleriyle takas yöntemini kullanmaktadır. Türkiye de petrol karşılığı gıda ürünleri ve bir takım sağlık uygulamalarını Venezüella'ya ihraç edebilir. Nitekim Türkiye'de kendi içerisinde ekonomik bir daralma yaşadığı için potansiyel bir pazar olarak karşıda bulabilir."
‘TÜRKİYE VENEZÜELLA'DA ASKERİ ÜS AÇMALI'