MULTİMEDYA

Fıstık diyarına 'Fıstık Müzesi'

Sitede oku

Fıstık Park'ta, Antep fıstığı şeklinde yaptırılan Fıstık Müzesi'nde ziyaretçiler, fıstığın tohumdan fideye, aşılanmasından toplanmasına ve kırılmasına kadar olan süreçleri özel olarak yaptırılan balmumu heykeller eşliğinde görecek.

Antep baklavasına fıstık zammı
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, müzede gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziantep'in eşsiz sofrasına zenginlik kazandıran Antep fıstığının hikayesini Fıstık Müzesi ile anlatacaklarını söyledi.

Şahin, göreve geldiğinde çocukların memleketlerinde fıstığı görmeden büyüdüklerini fark ettiğini, bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'yla imzaladıkları protokolle 146 bin 865 metrekarelik Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü arazisinin 50 dönümüne Fıstık Park'ı kurduklarını belirtti.

1 / 6
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Antep fıstığının nasıl yetiştiğini gösteren, dış tasarımına fıstık şekli verilen, Fıstık Müzesi'ni hizmete açıyor.
2 / 6
Gaziantep Fıstık Park içerisinde bulunan Fıstık Müzesi'nde yaş, kuru, kabuklu, kabuksuz olmak üzere fıstığın birçok çeşidi ile fıstıktan elde edilen ürünler sergilenecek ve fıstık hakkında bilgiler yer alacak.
3 / 6
Balmumundan yapılan hareketli heykellerle doğal fıstık toplama ortamının oluşturulduğu müzede, Antep fıstığının hikâyesi, Fıstık Müzesi'yle anlatılacak.
4 / 6
Fıstık Müzesi'ni gezen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, lezzetin başkenti Gaziantep'i Gaziantep yapan ana damarın fıstık olduğunu söyledi.
5 / 6
Şahin, "Fıstığın insanlık tarihi kadar bir geçmişi var, bu işin sırrı toprak, güneş, toprağın kalitesi ve emektir. Büyük bir mücadeleyle ortaya çıkan fıstığın büyük bir hikâyesi var. Bu coğrafyanın getirdiği nimetleri daha güçlü bir biçimde geleceğe taşımamız gerekiyor" dedi.
6 / 6
Şahin, "Fıstık, bizim en önemli ürünümüz, lezzetimiz, ekonomimiz, bölgenin parlayan bir yıldızıdır. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak, fıstığın aşılamasından gübrelenmesine fıstık ağacının zararlı hayvanlarla mücadelesine kadar her noktasında çalıştık. Hem üreticinin, hem tüketicinin, hem de fıstığa dayalı sanayinin yanında güçlü bir şekilde yer alıyoruz. Müzede fıstık nasıl kırılıyor, kadınların kılık kıyafetiyle yüzlerdeki samimiyeti, ihlası Anadolu kadının güzelliğini gösteren bir güzellik var, Gaziantep’in bir kültürü yaşatılacak. Yerellik, özgünlük bizi farklı kılıyor" diye konuştu.
Yorum yaz